Pancakes χωρίς.

Δεν κατάλαβα ποτέ, πώς κάποιος μπορεί να ξεμυτίσει από το σπίτι του χωρίς πρωινό. Προσωπικά, το βλέπω σαν κάποιου είδους υπερδύναμη. Το πρωινό, είναι η ενέργεια που χρειάζομαι ώστε να μήν βρεθώ φαρδιά πλατιά στο έδαφος ψιθυρίζοντας ”φέρτε μου λίγο ψωμάκι με τυράκι, με μελάκι, ο,τιέχετεύκαιροβρεαδερφέ”. Τις καθημερινές, αρκούμαι σε κάτι απλό, όπως ένα τόστ ή μια φέτα ψωμί με μέλι. Κάτι που να τρώγεται σε δόσεις. Δύο μπουκιές όσο ετοιμάζομαι, μία μπουκιά ενώ κατεβαίνω τις σκάλες, τις υπόλοιπες μπουκιές (δεν μένουν και πολλές) στο δρόμο ή στο αυτοκίνητο. Οπότε, ξεχνάμε τα ποοολύ χαρούμενα πρωινά με φρούτα, γιαούρτια, φρεσκοστυμμένες πορτοκαλάδες, ομελέτες και…αλήθεια, αγαπητέ διαφημιστή γιαουρτιού, τυριού, χυμού, ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; Ε; Μόνη εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα που έχω το χρόνο, τη διάθεση και το απαραίτητο δεν-θα-λιποθυμήσω-σήμερα-ορίστε-μας πνεύμα και μπορώ να ετοιμάσω κάτι πιο λαχταριστό, σε πιάτο, που ίσως συνοδεύεται απο πηρούνι, μαχαίρι, κουτάλι.

Έτσι και σήμερα, ημέρα Σάββατο, ω τι ωραίο δροσερό Σάββατο, φτιάξαμε και φάγαμε γευστικότατα, αρωματικά, χορταστικά, ελαφριά pancakes. Pancakes χωρίς ζάχαρη, χωρίς αυγά και βούτυρο. Σε ένα μπόλ. Πώς γίνεται; Γίνεται. 

Επειδή,

“I don’t have to tell you I love you. I fed you pancakes.”  – Kathleen Flinn


∼ Υλικά ρετσέτας (για 4 pancakes):

 ♥ 1 μεγάλη μπανάνα, αρκετά γινωμένη

♥ 5 κουταλιές της σούπας γάλα

♥ 3 κουταλιές του γλυκού αποξηραμένη τριμμένη Ινδική καρύδα 

♥ 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

♥ 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

♥ Λίιιγο ελαιόλαδο για το τηγάνι

∼ Toppings:

♥ βερσιόν α) μέλι, καρύδα, κανέλα 

♥ βερσιόν β) άλειμμα σοκολάτας, ζάχαρη άχνη, φρούτο.  

1a

∼ Λετς Ντού Ιτ:

Σ’ ένα μπόλ, λιώνεις την μπανάνα καλά καλά με ένα πηρούνι, ρίχνεις το γάλα, την κανέλα, την καρύδα, και το αλεύρι. Ανακατεύεις μέχρι να γίνει ένας ωραίος, δεμένος, όσο γίνεται ομοιόμορφος χυλός (η μπανάνα μπορεί να αφήσει μερικά σβολάκια μέσα, δεν πειράζει!). Ανάβεις το μάτι -να πώ της κουζίνας; Να το διευκρινίσω; Γιατί αν το αφήσω έτσι.. οτι θα σκεφτεί κάποιος να ανάψει το μάτι του; Αν το έκανες, φίλε αναγνώστη, αν σου πέρασε απο το μυαλό κάτι τέτοιο, αν ζήτησες απεγνωσμένα μέσα σου αυτή τη διευκρίνιση, σε παρακαλώ, σε ικετεύω, πέφτω στα πόδια σου, επικοινώνησε μαζί μου.. ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ!!1!

tumblr_nrje9uTa3Z1s2f16eo1_500

Εχμ. Ναι. Το μάτι στο πιο δυνατό όπως λέγαμε, βάζεις επάνω το αντικολλητικό σου τηγάνι, στάζεις μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί αρκετά, γυρίζεις το μάτι στο μισό και βάζεις με μία κουτάλα το χυλό. Πόσο; Όσο χωράει η κουτάλα. Μικρή κουτάλα. Όχι της σούπας. Δηλαδή όχι και πολύ μικρή, να πούμε μέτρια; Μέτρια 1, μέτρια 2, μέτρια 3; Ναι. Μέτρια. Με το πίσω μέρος της κουτάλας, την ίδια στιγμή που θα το βάλεις, το στρώνεις, το ανοίγεις, το απλώνεις μέσα στο τηγάνι. Ανάλογα με το πόσο λεπτά θέλεις τα pancakes σου. Όταν κάνει τις γνωστές φουσκαλίτσες, σημαίνει πως μπορείς να το γυρίσεις. Εγώ για το γύρισμα, χρησιμοποιώ μαρίζ. Για να μην τραυματίσω το τηγανάκι μου, που σε τόσα πράγματα το χρησιμοποιώ και σκοπεύω, με ποοοολύ χαρά, να σου δείξω. Όταν γίνει και από την άλλη, είναι έτοιμη. Και πάλι απο την αρχή για την επόμενη!

2a

Ε και για τα τόπινγκς είπαμε. Εμείς τα φάγαμε έτσι.

3a

Και έτσι.

4a

Εσύ μπορείς να τα λιγουρευτείς αλλιώς. Το θέμα είναι οτι αυτό το μαμ, δεν έχει αυγά που συνήθως έχουν τα pancakes, δεν έχει ζάχαρη στο χυλό, δεν έχει βούτυρο και το γάλα, ως το υδαρές υλικό της συνταγής, μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με γάλα καρύδας, γάλα αμυγδάλου ή ακόμα και με χυμό πορτοκαλιού για ένα πιο vegan friendly μαμ.

Η φίλη μου η Βάλια μου είπε ότι τα pancakes, ως brunch, ταιριάζουν με ένα ωραίο Brachetto. Το Brachetto, λέει, έχει αζύμωτα σάκχαρα που ταιριάζουν τέλεια με κάτι κάπως γλυκό/άγλυκο. Εξαρτάται βέβαια και απο το topping. Αλλά πάει μακριά η βαλίτσα. Οπότε, ας μείνουμε σε αυτό. 

Η φίλη μου η Άννα, την άκουσε χαλαρά με αυτά τα banana pancakes και μου έβαλε να ακούσω αυτό.

Αυτά. Σας χαιρετώ. Πρός το παρόν.

 

One thought on “Pancakes χωρίς.

Leave a comment