Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, λασέ. Της Αθηνάς.

Λα λα λα ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, χέι. Δηλαδή, μοναδικέ μου αναγνώστη, θέλεις δε θέλεις, ήρθαν. Όπως έρχονται και κάθε χρόνο. Τώρα, σε τι φάση θα σε βρουν, είναι κάτι άσχετο με την άφιξή τους, καθώς αυτά, ο κόσμος να χαλάσει, έρχονται. Αν εσύ είσαι λυπημένος, στεναχωρημένος, άρρωστος, θλιμμένος, στραβωμένος, άφραγκος, μόνος, ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ! Γιατί όλοι οι δρόμοι θα στολιστούν, λαμπάκια θα κρέμονται από τα μπαλκόνια, έλατα θα φορτώνονται με χρυσόσκονες, τα μπουζούκια θα γεμίσουν με νύχι γύπα γαλλικό κι εσύ.. ααααα ΕΣΥ!11 θα πρέπει να στριμωχτείς σε δρόμους και παράδρομους για να προλάβεις. Τι να προλάβεις και ποιόν, κανείς δεν ξέρει. Να διεκδικήσεις μανιωδώς μία θέση στα τυριά στο σούπερ μάρκετ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΞΙΩΘΕΙΣ! Την άλλη εβδομάδα θα είσαι πάλι εκεί, στο ίδιο σούπερ μάρκετ, στην ίδια ουρά, να ζητάς να σου κόψουν από την ίδια γαλοπούλα. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Τέλος πάντων, μη νομίζεις πως είμαι καμιά που ξινίζει τα μούτρα της εντελώς. Δηλαδή, νομίζω ότι είναι μία εποχή που λίγο μας τρομοκρατεί με την υπερβολή και το πολύ της. Διότι όλοι έχουν πολλές απαιτήσεις αυτό τον καιρό και οι απαιτήσεις, καμιά φορά μας αγχώνουν, νες πα;

giphy-1

Αλλά είναι και κάπως ωραία. Γιατί οι ημέρες που βρίσκεσαι εκτός δουλειάς είναι πάντα πανέμορφες, μοναδικές, ανεπανάληπτες. Γιατί, βλέπεις αγαπημένους σου ανθρώπους, που μόνο αν δεν θα μπορούσες να τους δεις θα καταλάβαινες πόσο σημαντικό είναι να τους βλέπεις. Γιατί αγόρασες ή έφτιαξες κανένα γλυκάκι ή σπέσιαλ φαγητάκι. Και γιατί τέλος πάντων, μπορείς να απλώσεις την πολύχρωμη κάλτσα σου επάνω στον καναπέ σου με το κουβερτάκι σου και να χαζογελάς βλέποντας –insert comfort movie- ενώ όλοι οι υπόλοιποι στριμώχνονται αλύπητα για μία θέση στο μπαρ ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΣΤΡΙΜΩΧΤΩ, ΝΑ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΘΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΘΈΛΩ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΩ ΛΙΓΟ ΕΛΕΟΣ ΚΑΠΟΥ.

giphy-2

Όλα αυτά σου τα λέω γιατί η Αθηνά έφτιαξε και έστειλε χριστουγεννιάτικα γλυκά. Μη με ρωτήσεις τι γλυκά. Ξέρεις. Από αυτά που σου έστειλε και η δική σου η Ελληνίδα μάνα, ή από αυτά που έφτιαξες και εσύ για να μυρίσει το σπίτι για το καλό, ή από αυτά που αγόρασες από κανένα ζαχαροπλαστείο γιατί ποιος να τρέχει τώρα, σε καταλαβαίνω.
Που εντάξει, είναι θεϊκά. Ήρθαν με το Δέμα. Ναι, πάλι Δέμα. Λογαριασμό θα σου δώσουμε; Και άνοιξαν τα κουτάκια στα οποία ήταν τακτοποιημένα ένα ένα, με τα χαρτάκια τους, τα μισά με ξηρούς καρπούς τα μισά χωρίς – έχουμε και μία αλλεργία να προσέξουμε- και μύρισε η κουζίνα μας. Χαριτωμένα κουραμπιεδάκια και μελωμένα μελομακάρονα βρίσκονται τώρα στο τραπέζι μας και μας χαμογελάνε σαρδόνια. ”Έλα, φάε με.. ΜΟΝΟ 350 θερμίδες το κομμάτι…. ΜΟΥΑΧΑΧΑΧΑΑΑ”

raw

Εντάξει, υπερβάλλω. Δεν χαμογελούν σαρδόνια τα γλυκά. Η συνείδησή μου είναι. Λοιπόν, η Αθηνά έβγαλε και φωτογραφίες για να τα βάλουμε και στο μπλογκ. Ωραία; Ωραία. Της έχουμε πει λοιπόν εμείς της Αθηνάς, όταν βγάζει για το μπλογκ φωτογραφίες, να είναι απλές, λιτές και απέριττες. Να φαίνονται τα χρώματα, τα υλικά, η διαδικασία, κλπ κλπ. Και όχι πολλά πολλά τραπεζομάντιλα από κάτω. Ναι; Ναι. Μετά όμως, μπήκαν στη ζωή μας τα λασέ. Μετά από το ποστ του λουκουμόψωμου, όπου έβαλε στο φόντο λασέ κέντημα που το φτιάχνει μόνη της, με τα χεράκια της και πολύ κόσμο ενθουσίασε, σε αυτά τα γλυκά, που είναι και Χριστούγεννα, ΞΕΣΑΛΩΣΕ! Σου λέει, ναι, ωραία τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, αλλά εγώ θέλω να δείξω τα λασέ μου. Τόσες παραγγελίες κάνω, μπορεί να θέλει και ο μοναδικός σου αναγνώστης λασέ. Μάλιστα. Μα της Αθηνάς δεν της χαλάς το χατίρι. Λασέ θέλει; Λασέ θα βάλουμε. Δικό μας είναι το μπλογκ ο,τι θέλουμε το κάνουμε.

Εμπρός λοιπόν ανεπρόκοποι και ανεπρόκοπες! Ελάτε να κάνουμε κουραμπιέδες Καβάλας, μελομακάρονα συνταγή της Αθηνάς με τη βούλα και λασέ. Λασέ θα σου κάνει η Αθηνά. Εσύ ούτε απ’ έξω δεν περνάς, στο λέω.

Υλικά για Κουραμπιέ (για περίπου 40 κομμάτια):
♥ 250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος.
♥ 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
♥ 100 γραμμάρια αμύγδαλο φιλέ.
♥ 75 γραμμάρια ζάχαρη άχνη (και όση νομίζεις για το άχνισμα).
♥ 2 κουταλιές του γλυκού baking powder.
♥ 1 βανίλια.

3a

Λετς Ντου Ιτ:
Το λεπόν. Ο κουραμπιές θέλει βούτυρο. Ο καλός ο κουραμπιές, θέλει καλό βούτυρο. Δεν σου λέω κανένα νέο, φαντάζομαι και η δική σου η μάνα στο έχει πει. Οπότε, φροντίζεις να αγοράσεις καλό βούτυρο και το αφήνεις εκτός ψυγείου να μαλακώσει. Αν έχεις μικροκύματα, βαλ’ το λίγο εκεί να μαλακώσει. Ο,τι θέλεις, δεν με πειράζει. Βάζεις που λες το βούτυρο που έχει μαλακώσει και το χτυπάς με τη ζάχαρη. Στο χέρι λέει, με το σύρμα. Αν θέλεις με μίξερ, καν’ το με μίξερ. Εσύ θα τα πλένεις μετά. Μετά, βάζεις μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και όταν γίνει πια σαν ζυμάρι, βάζεις χέρι για να το ζυμώσεις. Α! ξέχασα να σου πω ότι τα αμύγδαλα τα καβουρδίζεις πρώτα. Τώρα, η Αθηνά βάζει φιλέ γιατί έτσι της αρέσει. Εσύ μπορείς να βάλεις και κομμάτια. Εγώ έφαγα χωρίς αμύγδαλα, πάλι ωραίοι είναι. Οπότε μπορείς να μη βάλεις και καθόλου. Συνεννοηθήκαμε; Τώρα. Τους πλάθεις σε μπαλάκια, στρογγυλά, το σχήμα του κουραμπιέ που ξέρουμε και αγαπάμε, ή τα περνάς από φορμάκια για να κάνεις σχέδια. Τσαχπίνη αναγνώστη!!1 Τέλος πάντων, αυτό είναι. Τα βάζεις στο ταψί σου, με μία λαδόκολλα από κάτω και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Ε μετά τους βγάζεις, τους αφήνεις να κρυώσουν και τους περνάς από ζάχαρη άχνη. Όση θέλεις και σε ευχαριστεί. Τέλειο, πανεύκολο, πεντανόστιμο!

4a

Υλικά για Μελομακάρονο (για περίπου 120 κομμάτια):

Για τη ζύμη:
♥ 2 κούπες λάδι, ελαφρύ. Όχι ελαιόλαδο δηλαδή.
♥ 1 κιλό αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις.
♥ 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό.
♥ 1 ¼ κούπα ζάχαρη.
♥ 1 κουτάκι μπύρας.
♥ Το χυμό από 1 ½ πορτοκάλι (και το ξύσμα του).
♥ 5-6 κουταλιές κονιάκ.
♥ 2 κουταλιές του γλυκού γεμάτες κανέλα.
♥ 1 κουταλιά της σούπας κοφτή γαρύφαλλο.
♥ 2 κουταλιές του γλυκού σόδα.
♥ 2 κουταλιές της σούπας μέλι.

Για το σιρόπι:
♥ 1 κιλό ζάχαρη.
♥ 4 ποτήρια νερό.
♥ 5-6 κουταλιές της σούπας μέλι.
♥ 1 ξύλο κανέλας.
♥ Καρυδοκανέλα για το πασπάλισμα.

1a

Λετς Ντου Ιτ:
Ενώνεις τα υγρά υλικά της συνταγής σου, αρωματίζεις με όλα τα κανελογαρύφαλλα, βάζεις μέσα το σιμιγδάλι, και ξεκινάς να προσθέτεις το αλεύρι. Το αλεύρι θεωρητικά θα πρέπει να είναι 1 κιλό και η δόση αυτή να το πάρει όλο. Όμως. Καλό θα ήταν να βλέπεις και λίγο. Άντε 1 κιλό σου είπαμε, 1 κιλό θα βάλεις; Γνώμη δεν έχεις; Που σημαίνει, όταν βρίσκεσαι προς το τέλος, θα κρίνεις αν θέλεις να το βάλεις όλο το αλεύρι ή να αφήσεις και λίγο στην άκρη. Αφού σου γίνει ένα ωραίο ζυμαράκι, θα αρχίσεις να τα πλάθεις και να τους δίνεις σχήμα. Ό,τι σχήμα θέλεις. Εμείς εδώ, δείχνουμε το γνωστό παραδοσιακό σχήμα των 2 μπουκιών. Τα βάζεις σε ταψάκι, με λαδόκολλα από κάτω κι αρχίζεις το φούρνισμα- ξεφούρνισμα. Είναι και 120 κομμάτια! Δεν τελειώνουν! Τέλος πάντων. Τα ψήνεις για περίπου 20 λεπτά, στους 160 βαθμούς.

Αυτά τώρα πρέπει και να τα μελώσεις. Που σημαίνει ότι θα φτιάξεις σε μία κατσαρόλα σου το σιρόπι με τα υλικά που σου λέω παραπάνω (μην το κάνεις πολύ πηχτό, λίγο αραιό να είναι), κι αφού βράσει για λίγο, έτσι με το μάτι, το αφήνεις επάνω στο μάτι για να συντηρείται ζεστό. Ο στόχος είναι στο μυαλό, εχμ… συγγνώμη, αφαιρέθηκα. Ο στόχος είναι, όταν βγάζεις ζεστά τα μελομακάρονα από το φούρνο, να τα ρίχνεις λίγο μέσα στο ζεστό σιρόπι, να μετράς μέχρι το 30 και να τα βγάζεις σε πιάτο, ταψί, γουατέβερ, με τρυπητή κουτάλα. Έτσι, έχουμε τελειώσει και με το μέλωμα. Έχουμε και επόμενο βήμα, μη μου φύγεις, το καλύτερο θα χάσεις! Πρέπει τώρα να τους βάλεις από πάνω και καρυδοκανέλα. Ναι; Ναι. Οπότε. Η Αθηνά έχει tip να σου δώσει. Πάμε όλοι μαζί ένα χειροκρότημα, ευχαριστώ. Με ένα πινέλο, περνάς ελαφρά το κάθε μελομακάρονο (το μελωμένο ε! μην μπερδευτείς) και ρίχνεις από πάνω λίγο καρύδι που το έχεις ανακατέψει με κανέλα. Πώς θα κολλήσει αν δεν βάλεις λίγο σιρόπι με το πινέλο ντε! Σωστή η Αθηνά. Πάμε πάλι όλοι ένα χειροκρότημα. Υπέροχα μελομακάρονα, τσεκ.

2a

Υλικά για το λασέ.
Κλωστές, βελόνες, δενέχωιδέατιάλλο.
Λετς Ντου Ιτ:
Στέλνεις μήνυμα και συνδέεσαι μέσω σκάιπ με την Αθηνά να σου δείξει πόσα πανεύκολα είναι και να σου δώσει πολλά συγχαρητήρια που ενδιαφέρεσαι για αυτή την εξαιρετική, όμορφη και ιδιαίτερη μορφή τέχνης για χειροποίητο τραπεζοκαρέ, που έτσι που τα έχετε κάνει εσείς οι νέοι δεν ξέρετε να εκτιμάτε και να της στέλνεις όποτε θέλεις μήνυμα για απορίες και πολύ θα σε βοηθήσει αλλά δεν θα σου πει και τα μυστικά γιατί εντάξει, μιλάμε για τέχνη και η Αθηνά τα ματάκια της έχει φάει και τα χεράκια της έχεις κουράσει να κάνει όλα αυτά τα προικιά που δεν τα θέλετε ανεπρόκοποι όλοι σας, βρήκα εγώ μόνη μου πελάτισσες που τα θέλουν τρελαίνονται και με πληρώνουν αδρά για κάθε κομμάτι. Ορίστε μας.

giphy-3

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, σου έδειξα πως να κάνεις χριστουγεννιάτικα γλυκά φίλε αναγνώστη. Τώρα, αν εσύ έχεις μία Αθηνά και σου τα στέλνει, πολύ καλά κάνεις! Αν έχεις πάλι καλό ζαχαροπλάστη και τα αγοράζεις, πάλι μαζί σου. Αλλα! Αλλά, λέγω. Τι όμορφο που είναι να φτιάχνεις μόνος σου τα γλυκά της κάθε εποχής, να μυρίζει το σπίτι, να διασκεδάζεις, να παίζεις κουζινικά και μετά να κερνάς τους φίλους σου και να καυχιέσαι ότι, ναι. Είναι δικά μου, χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά from scratch! Μεγάλη υπόθεση!

5a

Αυτά. Σε χαιρετώ. Προς το παρόν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s