Γλυκιά κολοκυθόπιτα με πράσινα κολοκύθια και χειροποίητο φύλλο.

Μοναδικέ μου αναγνώστη καλησπέρα. Η συνταγή που θα ακολουθήσει είναι μία συνταγή της Δοξατιανής γιαγιάς Μαρίας, της μαμάς της Αθηνάς. Στη Βόρεια Ελλάδα φτιάχνουν πίτες με το οτιδήποτε, ξέρω ότι δεν σου λέω κάτι καινούργιο και η γιαγιά Μαρία ήταν πρωταθλήτρια, όπως και η Αθηνά. Θα ήταν κρίμα λοιπόν να βρεθώ κοντά στην Αθηνά φέτος το καλοκαίρι και να μην ζητήσω να μάθω τα μυστικά μιας σωστής, παραδοσιακής, ελληνικής πίτας. Αφού λοιπόν εγώ τα έμαθα (;), θα προσπαθήσω να στα μεταφέρω.
Η συγκεκριμένη πίτα, φτιάχτηκε ένα απόγευμα που η Αθηνά μου φόρεσε την ποδιά για να παίξουμε φRikoCooking.

giphy

Kύριο υλικό είναι το πράσινο κολοκύθι. Εκεί νομίζω πως έγκειται και η πρωτοτυπία της. Η γέμιση είναι με πράσινο κολοκυθάκι, αυτό που ξέρουμε και αγαπάμε να τρώμε τηγανητό, βραστό, γεμιστό, τουρλού, μα όχι σε γλυκό. Ίσως το έχεις συναντήσει ξανά, ενδέχεται όμως να σου κάνει και τρομερή εντύπωση πώς μία πίτα γίνεται γλυκό σωστό, χωρίς να υποψιάζεσαι επουδενί ότι η γέμιση αποτελείται από λαχανικό. Πρόκειται λοιπόν για μία πίτα με χωριάτικο, χειροποίητο φύλλο και γέμιση υγιεινή, απλή και νοστιμότατη.

Υλικά Ρετσέτας:

Για το φύλλο.                                                                                                                                                             

♥ 4 κούπες του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
♥ 1 ½ κούπα του τσαγιού νερό βρύσης.
♥ 1 φλιτζάνι του καφέ (μικρό) ελαιόλαδο.
♥ Λίγο αλάτι, λίγο ξύδι.


Για τη γέμιση.


♥ 5 πράσινα κολοκυθάκια.
♥ 350 γρ. γάλα (φρέσκο, εβαπορέ, ό,τι έχεις).
♥ 8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
♥ 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα.
♥ 1 βανίλια.
♥ 3 κουταλιές του γλυκού corn flour.
♥ Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το στόλισμα. 

λολοκυθόπιτα
Λετς Ντου Ιτ:

Εν αρχή είναι το φύλλο. Το φύλλο είναι ένα θέμα. Ανεπρόκοποι/ανεπρόκοπες, αισθανθείτε ελεύθεροι να αγοράσετε έτοιμο και να φτιάξετε μόνο τη γέμιση. Όμως, εγώ, σε αυτό το σημείο, νομίζω ότι ο φ ε ί λ ω να σου πω πώς να φτιάξεις φανταστικό φύλλο μόνος σου, διότι όπως και να το κάνουμε, έχει άλλη χάρη. Δώσε βάση:
Σε ένα ευρύχωρο μπολ, βάζεις 4 κούπες του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Εμείς χρησιμοποιήσαμε Αλεύρι Κούλα (δεν θέλω γελάκια), το οποίο είναι φανταστικό! Βάζεις λοιπόν 4 κούπες αλεύρι και κάνεις στη μέση μία λακουβίτσα. Εκεί στη λακουβίτσα, θα βάλεις 1 φλιτζάνι του καφέ (για μονό ελληνικό ή, οι ινφάσιο, μονό εσπρέσο), το αλάτι, το ξύδι και το νερό. Ξεκινάς λοιπόν να τα ενώνεις με τα χέρια σου. Το νεράκι είναι κατά προσέγγιση, καθώς άλλα άλευρα μπορούν να ”πάρουν” λιγότερο, άλλα περισσότερο. Αφού ενώσεις τα υλικά, βγάζεις το ζυμαράκι σου στον πάγκο και ξεκινάς τον αγώνα για ένα ζυμάρι λείο, απαλό και ομοιόμορφο. Θέλει αρκετό ζύμωμα, μην κουραστείς. Όταν τελειώσει και αυτό, το κόβεις σε 8 μικρότερα μπαλάκια και τα αφήνεις στην άκρη λίγο να ξεκουραστούν. Καλό είναι να τους βάλεις από κάτω λίγη μεμβράνη κι από πάνω μία πετσέτα ή ξανά μεμβράνη ώστε να μην ξεραθούν. 

what-is-happening-cooking1

Ξεκινάμε τη γέμιση. Τρίβεις στο ρεντέ (ο τρίφτης στα Δραμινά) τα κολοκυθάκια. Τα βάζεις σε ένα βαθύ τηγάνι και τα γυρίζεις λίγο να φύγουν τα πολλά υγρά. Αφού το κάνεις αυτό, ρίχνεις μέσα το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα και το corn flour (το οποίο το έχεις διαλύσει σε λίγο νερό) και τα ανακατεύεις περιμένοντας να μαραθούν εντελώς τα κολοκυθάκια και να ενωθούν όλα τα υλικά σου, να γίνουν σχεδόν μία κρέμα. Δοκιμάζεις κι αν θέλεις περισσότερο ζάχαρη ή κανέλα, προσθέτεις. Μία ακόμα τσαχπινιά είναι να προσθέσεις καρύδι και/ή σταφίδες. Ξέρεις ότι εδώ στο φRikoCooking δε μαλώνουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη και πρέπει να την αφήσεις να κρυώσει, να μην τη βάλεις έτσι ζεστή επάνω στο φύλλο σου.
Συνέχεια φύλλου: Βγάζεις τα εργαλεία. Το ξύλο για το φύλλο και τον ξύλινο πλάστη. Ρίχνεις νισεστέ και ακουμπάς το πρώτο μπαλάκι επάνω στο ξύλο. Ρίχνεις κι από πάνω νισεστέ. Ανοίγεις λίγο με τα δάχτυλα και μετά ξεκινάς να δουλεύεις τον πλάστη. Παρακάτω θα δεις gifάκι για να καταλάβεις λίγο πως ανοίγουμε το φύλλο.

kk

Θέλει πολύ νισεστέ για να μην κολλάει και σιγά σιγά, με τη βοήθεια του πλάστη, θα ανοίξει πολύ ωραία. Επειδή συνειδητοποιώ ότι δεν είναι εύκολο να στο περιγράψω με λόγια, υπόσχομαι επόμενο ποστ μόνο με σεμινάριο για φύλλο. Αφού ανοίξει, πασπαλίζεις με τα χέρια σου σε όλο το φύλλο ζάχαρη και κανέλα, βάζεις στην άκρη (κατά μήκος) τη γέμιση και τυλίγεις σε ρολό.

λολοκυθόπιτα1

Αντίστοιχα συνεχίζεις και με τα υπόλοιπα φύλλα σου. Πριν τη βάλεις στο φούρνο, την κόβεις/χαράζεις και λαδώνεις όλο το φύλλο με ένα πινελάκι.

λολοκυθόπιτα2

Τώρα, αν κάποια φύλλα σου περισσέψουν (όπως μας περίσσεψαν εμάς) μπορείς να κάνεις μία ακόμα πιτούλα με λίγο τυράκι ή απλά να τα διπλώσεις -όταν είναι ακόμα μπαλάκια- σε μεμβράνη και να τα βάλεις ψυγείο/κατάψυξη έως την επόμενη φορά που θα θελήσεις να φτιάξει κάτι αντίστοιχο. Δεν παθαίνουν τίποτα.
Ψήνεις την πίτα σου σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα στους 180C στις αντιστάσεις και για ακόμα μισή ώρα στους 170C στον αέρα.

λολοκυθόπιτα3

Όταν βγει, τη στολίζεις με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

λολοκυθόπιτα4

Το ψήσιμο είναι πάντα σχετικό και ανάλογα το φούρνο. Πρέπει η πίτα σου να έχει πάρει ροδαλό χρώμα, και να είναι τραγανή. Πράξε ανάλογα.

Αυτά. Σε χαιρετώ. Προς το παρόν.

Υ.Γ. Φίλε αναγνώστη μου, ό,τι πρόλαβα σου έβγαλα φωτογραφία. Όταν βρίσκεσαι με την Αθηνά, το κάθε τι γίνεται εν ριπή οφθαλμού και ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ. Μέχρι να γυρίσεις το κεφάλι σου από την άλλη, έχει μαζέψει, πλύνει, τακτοποιήσει

137218594482003103d01ca73180564b

και εσύ μένεις με τον πλάστη στο χέρι να χαζογελάς που κατάφερες το φύλλο. Γενικά αεικίνητη, ειδικά έπαιζε στην έδρα της και κινιόταν σε μορφή τυφώνα στην κουζίνα της. Εγώ απλά έπαιζα φRikoCooking και τίποτα σοβαρό δεν έκανα. Αθηνά, στην υγειά σου η πίτα η παράξενη, η τσαχπίνα η φέρουσα το φύλλο το ωραίο το χωριάτικο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s