Σαρακατσάνικο πιπεροφάι για τσίπουρο. Με δύο υλικά.

Καθώς βαδίζουμε προς το τέλος του καλοκαιριού – δε θέλω νεύρα, έτσι είναι – αποφάσισα να σου μεταφέρω μία συνταγή σούπερ εύκολη, γρήγορη, παραδοσιακή και με υλικά της εποχής. Καθώς ο συγκεκριμένος μεζές είναι Σαρακατσάνικος και προέρχεται από πηγή που χαίρεται και μνημονεύει τις ρίζες των Σαρακατσαναίων με πάθος μέχρι και σήμερα, θα πρέπει να σου αναφέρω ότι το συγκεκριμένο φαγητό (τότε πιανόταν για φαγητό, με τη διπλάσια ποσότητα σε τυρί, καθώς το είχαν μπόλικο) γινόταν για να φαγωθεί με τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο, μη λέμε και τα αυτονόητα) κάτω από τον παχύ ίσκιο στο Καράντερε, εκεί που γίνονταν τα ανταμώματα. Οι Σαρακατσάνοι, όπως οι περισσότεροι νομάδες και κτηνοτρόφοι, είχαν πολλά ζώα. Τουτέστιν, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, δεν τους έλειπε. Θα βρούμε λοιπόν, πολλές παραδοσιακές Σαρακατσάνικες συνταγές με βάση τα γαλακτοκομικά.
Η αξιόπιστη πηγή μας λοιπόν, με το κωδικό όνομα Θανάτσητς ΧρούτσουΧρούτσου,

anigif_enhanced-20611-1432653276-19

καθώς τιμά καθημερινά ένα ποτηράκι τσίπουρο (χωρίς), χρειάζεται και έναν αξιοπρεπή συνοδευτικό μεζέ. Έτσι λοιπόν, μια μέρα, παρέα με την Αθηνά, αποφασίσαμε να μπλογκάρουμε περί του συγκεκριμένου πιάτου. Δεν θέλει κόπο, δεν θέλει πολλά υλικά και γίνεται ένα π ε ν τ α ν ό σ τ ι μ ο και εξαιρετικά ελαφρύ καλοκαιρινό μεζεδάκι.

Υλικά Ρετσέτας:
♥ Πιπεριές σταμπόλια aka κέρατο. Η ποσότητα που θα δεις παρακάτω είναι 2 κιλά.
♥ Φέτα, κατά βούληση. (εμείς χρησιμοποιήσαμε κατσικίσιο τυρί τσαντίλας Μωυσής, που να σας τα λέω φίλες μου!!1)
♥ Λίγο αλάτι, λίγο ελαιόλαδο.

1

Λετς Ντου Ιτ:
Λιανίζουμε τις πιπεριές (έτσι είπε η Αθηνά, έτσι στο μεταφέρω),

giphy (7)

aka τις κόβουμε σε ροδέλες, βγάζοντας τα σπόρια. Μη δώσεις και μεγάλη σημασία, στο λέω, δεν έχει. Έτσι όπως είναι, τις βάζεις σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι και τις αφήνεις να μαραθούν.

2

Οι πιπεριές, εκτός από γεύση, άρωμα και βιταμίνες, είναι γεμάτες νερό, οπότε πρέπει να περιμένεις να βγάλουν το νερό τους, να στεγνώσουν και να γίνουν περίπου στο 1/3 της ποσότητας που αρχικά έβαλες στο τηγάνι. Μη σου πω και λιγότερες. Γι’ αυτό, τη θερμοκρασία στο μάτι, πρόσεξέ την να είναι μέτρια. Στη συνέχεια προσθέτεις λίγο λαδάκι και αλάτι. Όχι πολύ! Ούτε λάδι, ούτε αλάτι. Λάδι, δεν χρειάζεται, γιατί να το βάλεις χωρίς λόγο; Και αλάτι το ίδιο, καθώς θα προσθέσεις αργότερα το τυρί, το οποίο είναι από μόνο του αλμυρό. Αφού έχουν φτάσει σχεδόν να είναι έτοιμες, διαλύεις το τυρί σε κομμάτια με το χέρι και ρίχνεις μια-δυο στροφές στο τηγάνι, ίσα να ζεσταθεί αλλά να μην λιώσει.

3a

Κι αυτό είναι μοναδικέ μου αναγνώστη, είσαι έτοιμος να σερβίρεις. Τρώγεται το ίδιο απολαυστικά ζεστό ή κρύο. Μια τσαχπινιά που θα μοιραστώ είναι ότι μπορείς να βάλεις και καυτερές πιπεριές, αν είσαι φίλος, και ο μεζές να γίνει ακόμα πιο μερακλίδικος. Και σου λέω τώρα εγώ. Ποιος σε εμποδίζει να βράσεις και λίγα μακαρόνια και να τα βάλεις και αυτά μέσα και να έχεις ένα ωραιότατο καλοκαιρινό φαγάκι; Ή, όπως έκαναν και οι σαρακατσάνοι, να χτυπήσεις 2-3 αυγά και να το κάνεις μία ομελέτα όνειρο; Πιστεύω πως σου δίνω μεζέ πασπαρτού που αρέσει σε όλους, συντηρείται στο ψυγείο και γίνεται πανεύκολα φαγητό για τις δύσκολες ημέρες, όσες έμειναν, της ζέστης. Yey!

4

Αυτά. Σε χαιρετώ. Προς το παρόν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s