Πανεύκολα, ελαφριά cookies με σοκολάτα. Της Αθηνάς.

Μοναδικέ μου αναγνώστη, καλώς σε βρήκα! Δεν θα πω πολλά λογάκια, καθώς η συνταγή που ακολουθεί ”μιλάει” από μόνη της. Πρόκειται για μπισκότα. Όχι όμως συνηθισμένα μπισκότα. Ειλικρινά, πρόκειται για τα πιο νόστιμα, ελαφριά, σοκολατοκρατσανιστά cookies που έχεις δοκιμάσει.

president-4

Σου είπα ότι είναι και υγιεινά; Στο λέω. 

Η συνταγή αυτή, όπως θα καταλάβεις, ταξίδεψε από το ένα μέρος της Ελλάδας στο άλλο. Η μία νοικοκυρά την έδωσε στην άλλη και μετά αυτή σε μία άλλη και πάει λέγοντας. Όσοι τα δοκιμάζουν, κατενθουσιάζονται και παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να μην αγοράσουν ξανά μπισκότα απ’ έξω.

giphy (1)

Άλλωστε, το δικό σου το μπισκότο είναι αλλιώς, ξέρεις τι έχεις βάλει μέσα. Τα συγκεκριμένα δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα αγοραστά. Τουναντίον, το άρωμα, η γεύση και το πόσο εύκολα φτιάχνονται τα κάνουν ακαταμάχητα.

Η Αθηνά (Ελληνίδα μάνα νο1) λοιπόν, που ξεκίνησε το γαϊτανάκι με το ‘φέρε μου και εμένα τη συνταγή να τα φτιάξω’ και η φήμη τους έφτασε μέχρι τας Αθήνας, μας τα είχε βάλει σε δέμα. Ναι. Αυτό, το γνωστό. Μύρισε όλη μας η κουζίνα και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι τα μικρά αυτά αριστουργήματα δεν έχουν ούτε βούτυρο, ούτε αυγά. Ζήτησε λοιπόν τη συνταγή η Σάσα (Ελληνίδα μάνα νο2), τα έφτιαξε κι άρχισε να μοιράζει. Μπισκότα και συνταγή. Καταλήξαμε λοιπόν να στήνει κάθε τρεις και λίγο μία μικρή βιοτεχνία για να καλύψει τις ανάγκες των απαιτητικών, φανατικών πλέον θαυμαστών των εν λόγω μπισκότων.

giphy (6)

Έτσι, τα cookies αυτά έγιναν διάσημα και περιζήτητα και το φRikoCooking δεν θα μπορούσε παρά να ζητήσει από την Αθηνά να τα φτιάξει ώστε να τα μοιραστεί μαζί σου. Σήμερα ειδικά, που είναι η γιορτή της Μητέρας, το φRikoCooking, θα γιορτάσει τις Ελληνίδες Μάνες του, Σάσα (αυτή που μας τα φτιάχνει κάθε τρεις και λίγο) και Αθηνά (αυτή που είχε τη συνταγή), με αυτά τα πανεύκολα, πεντανόστιμα, ελαφριά, υγιεινά, όλο χάρες και ομορφιά cookies. Χρόνια Πολλά και πάντα τέτοια!

Υλικά Ρετσέτας (για 2 μεγάλα ταψιά φούρνου aka λαμαρίνες, περίπου 50-60 μπισκότα):

♥ 1 κούτα του τσαγιού λάδι (ηλιέλαιο, σπορέλαιο, όχι πάντως ελαιόλαδο).

♥ 1 κούπα του τσαγιού χυμό πορτοκάλι.

♥ 1 κούπα βρώμη.

♥ 1 κούπα ζάχαρη (κατά προτίμηση, καστανή).

♥ 2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

♥ 1 σοκολάτα κουβερτούρα.

♥ 1 φακελάκι baking powder.

♥ ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα.

♥ 2 βανίλιες.

♥ Ξύσμα από 1 με 2 πορτοκάλια.

1

Λετς Ντού Ιτ:

Η διαδικασία είναι ένα απλό ανακάτεμα με μίξερ ή αυγοδάρτη. Σε ένα μπολ, χτυπάς για λίγο τη ζάχαρη με το λάδι. Στη συνέχεια προσθέτεις το χυμό πορτοκαλιού, τις 2 βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βρώμη, το baking, τη σόδα, τη σοκολάτα (την οποία έχεις κόψει με το μαχαίρι σε μικρά μικρά κομματάκια) και το αλεύρι. Το αλεύρι, το αφήνουμε στο τέλος καθώς η δοσολογία του είναι κατά προσέγγιση. Τις δύο κούπες θα τις πάρει σίγουρα. Την υπόλοιπη μισή, εξαρτάται. Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργήσεις έναν ωραίο, παχύ χυλό ο οποίος δεν πλάθεται με τα χέρια. Τουτέστιν, αφού στρώσεις με λαδόκολλα τα ταψιά σου, αρχίζεις και βάζεις με το κουτάλι κάθε μπισκότο.

2

Αυτά θα απλώσουν και δεν θα φουσκώσουν πολύ. Αυτό είναι και το ”κόλπο” τους, η τσαχπινιά τους. Αυτός ο χυλός απλώνει στο ταψί, φουσκώνει λίιιιγο στο ψήσιμο και μετά από 9 με 10 λεπτά στο φούρνο, στους 180 βαθμούς (με αέρα) ξεφουρνίζεις υγιεινά, αεράτα, στην αρχή μαλακά, στη συνέχεια κρατσανιστά συννεφάκια με εκπλήξεις σοκολάτας και άρωμα πορτοκαλιού.

3 (2)

Πάρε κυρία μου μπισκότο νόστιμο και ελαφρύ, στο χέρι, στο στόμα, στο στομάχι!

Αυτά. Σε χαιρετώ. Προς το παρόν.

Advertisements

One thought on “Πανεύκολα, ελαφριά cookies με σοκολάτα. Της Αθηνάς.

  1. Επρεπε να παω στην Κύπρο για να βρω το σαητ; Ντροπή Μου! Θα δοκιμάσω σίγουρα τις συνταγές, όντας νέα φοιτήτρια.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s