Μανιάτικη μακαρονάδα με αυγά. Της Λίτσας.

Μοναδικέ μου αναγνώστη. Ήρθα και, όχι, δεν έφερα την άνοιξη. Έφερα όμως Μανιάτικη συνταγή πανεύκολη και πεντανόστιμη. Αυτή η συνταγή, τα λίγα μα παραδοσιακά, διαλεγμένα ένα-ένα υλικά της, η ιστορία της, όλα της τέλος πάντων, είναι στα πλαίσια της αγάπης του φRikoCooking για το ποιοτικό, απλό φαγητό, τους φίλους και το time saving, όταν για να κάνεις ένα φαγητό και να χορτάσουν 6 άνθρωποι, δε χρειάζεσαι παραπάνω από 20 λεπτά. Και πολλά λέω. Σου μένει και χρόνος για ένα σόλο ντραμς.

giphy.gif

Αν διαβάζεις φRikoCooking ίσως έχεις καταλάβει πόσο εκτιμώ τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς που φτιάχνουν προϊόντα αγνά και προσεγμένα. Που δε βιάζονται, που δε χρειάζεται να παράξουν μεγάλες ποσότητες, που δεν πειράζουν τις παραδοσιακές συνταγές αν και θα ήταν πιο εύκολο και ίσως πιο οικονομικό. Που είναι ίσως παιδιά δεύτερης γενιάς, που ακολούθησαν το επάγγελμα του πατέρα γιατί το γούσταραν, φυσικά το εξέλιξαν ως προς την ποιότητα και προπαντός, χωρίς να καταλήξουν να πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τέτοια είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν και στην εν λόγω συνταγή. Απλά, αγνά, νόστιμα. Αυγά από κότα κοτετσιού σε αυλή σπιτιού, μυζήθρα ξερή (η γνωστή σε όλους μας μυτζήθρα, εμείς στο χωριό μου έτσι τη λέγαμε) με βουτυρένια πικάντικη γεύση από μικρό παραγωγό Μανιάτη, ελαιόλαδο Μάνης από λιόδεντρα της αυλής, ε και εντάξει, μακαρόνια χοντρά από το σούπερ μάρκετ. Αυτά είχαμε στο σπίτι, δεν ξέραμε να τα φτιάξουμε μόνες μας και αυτά!

giphy-1

Η γιαγιά της Κυριακής, που της έχει μάθει τη συνταγή, είναι Μανιάτισσα με όλα της. Ναι, ναι. Με το μαύρο τρουάπιές της, με το μαντηλάκι της, με την προφορά της, με τις τοπικές εκφράσεις, με την φιλοσοφία ”τι είναι αυτά τα άχρηστα που τρώτε απ’ έξω!”. Φυσικά, δεν θα σου αποκαλύψω κανένα μεγάλο μυστικό αν σου πω ότι τα παλιά τα χρόνια, ας πούμε δύο γενιές πίσω, κάποιοι συνδυασμοί γίνονταν από ανάγκη. Έχοντας ο καθένας από 5-6 παιδιά, ήταν δύσκολο να γεμίσει καθημερινά το τραπέζι με κάτι νόστιμο μα και χορταστικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, έχουμε το θρεπτικότατο αυγό και το χορταστικότατο μακαρόνι. Τυρί και λάδι από δίπλα, να προσθέτουν άρωμα και πλούσια γεύση. Με τα λίγα δηλαδή, έφτιαχναν πολλά. Που τώρα τα τρώμε και τα απολαμβάνουμε όσο κανένα σούσι, κινέζικο, ταϊλανδέζικο ή άλλους ανταγωνιστές.

giphy-4

Τώρα θα μου πεις, σου είπα για μία Κυριακή και φυσικά θα αναρωτιέσαι ποια είναι. Λογικό. Όχι, εντάξει. Σε καταλαβαίνω. Η Κυριακή ή στο πιο χαριτωμένο της, το Λιτσάκι, είναι φίλη μου καρδιακή. Αποδέχτηκε την πρόταση να γίνει μουσαφίρισσα εδώ, καθώς από τις φίλες μου τις αδερφικές, αυτές από τα χρόνια της αθωότητας όπως η Άντα, δεν θα μπορούσε να λείπει. Τη Λίτσα την γνώρισα στο σχολείο. Έχουμε τα ίδια χρώματα, και το ίδιο περίπου σουλούπι (εντάξει, αυτή είναι πιο πανέμορφη..) κι όταν ήμασταν μικρές, πέρα δώθε μαζί, μας έλεγαν πως μοιάζουμε σαν αδερφές. Κορδωνόμασταν φυσικά, γιατί το θεωρούσαμε μέγα κοπλιμάν η μία για την άλλη!

tumblr_nfbdnovytn1rc0yuao1_500.gif

Η Λίτσα είναι άνθρωπος ευθύς και σταράτος. Αυτό λοιπόν έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη φιλία μας, καθώς είναι η φίλη που θα σε αγαπήσει, θα σε συγχωρέσει, θα είναι δίπλα σου στα εύκολα και τα δύσκολα αλλά δεν θα σου χαϊδέψει τα αυτιά. Φυσικά κι αυτό της το προτέρημα εμείς, οι υπόλοιπες, το ότι δεν μασάει τα λόγια της ρε παιδάκι μου, της το καφρίζουμε όλη την ώρα. Φυσικά και λέμε μεταξύ μας, όταν κάποια κάνει καμιά βλακεία ”η Λίτσα το ξέρει;; κάτσε να της το πω να σε φτιάξει!!1”, ”έξαλλο το Λιτσάκι”

giphy-6

κι άλλα τέτοια που αρχικά την εκνευρίζουν και αρχίζει με φωνή βιολιού να λέει ”έεελααα έτσι κάνω εγώ;;; έτσι είμαι εγώωω;;;”.

tumblr_n2e7r4ZRIZ1rk0qs1o2_500.gif

Φυσικά και υπερβάλλω σε αυτά που λέω αλλά έτσι δεν είναι οι φίλες; Σατιρίζουν και γελούν με τα όλα σου. Με τα καλά σου, τα στραβά σου, τα ανάποδά σου. Σε αγαπούν όπως και αν είσαι. Έτσι την αγαπώ κι εγώ τη Λίτσα. Όπως είναι. Και ας μου λείπουν πολλές φορές οι συναντήσεις μας και οι συζητήσεις μας και τα γέλια μας και οι καφέδες Κυριακή μεσημέρι και όοολα αυτά που κάναμε παλιότερα. Όμως δεν έχει καμία σημασία. Γιατί ξέρει και ξέρω πως στεκόμαστε βράχος η μία δίπλα στην άλλη.

Έδωσε λοιπόν το στίγμα της από τότε που ήμασταν μικρές η Λίτσα και η φιλία μας έγινε, πως να πω.. από τις λίγες. Περάσαμε και περάσαμε μαζί, χέρι χέρι, στιγμές όμορφες, ξένοιαστες, δημιουργικές, τότε που μας ένοιαζε μόνο να ανταλλάξουμε κανένα μπλουζάκι για να βγούμε το Σάββατο. Πήγαμε διακοπές, ξενυχτήσαμε, φλερτάραμε, μεθύσαμε,

tumblr_n47l13n6xn1qdr7h5o3_250

μπήκαμε στην ενηλικίωση με φόρα. Μα περάσαμε και τα δύσκολα μαζί. Και είναι πολύ ωραίο να έχεις φίλες σαν τη Λίτσα όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Γιατί είναι δυναμική, ξέρεις ότι μπορείς να στηριχτείς επάνω της, είναι πάντα εκεί, ξέρεις ότι μπορείς να την πρήξεις με πολύωρες συζητήσεις και έχει άποψη. Άποψη που πάντα είναι εύστοχη, όπερ σημαίνει χρήσιμη. Μα η Λίτσα δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και ευαίσθητη και παθιασμένη και ταλαντούχα και με ο,τι ασχολείται το τερματίζει. Έχει δηλαδή το χάρισμα να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, τέλεια. Έτσι ήταν από πάντα. Στη δουλειά, στο σπίτι, στη διαπαιδαγώγηση του Μ., του μικρού αυτού πιτσιρικά που της άλλαξε τη ζωή.

Μ’ αυτά τα δεδομένα, που λες, ξεκίνησε για λογίστρια. Αλλά η ζωή, όπως όλοι ξέρουμε, μην αρχίσω τώρα τις κοινοτοπίες, συνήθως έχει άλλα σχέδια για εμάς. Έτσι έγινε καλλιτέχνης. Ζωγραφίζει πλέον επάνω σε νυχάκια.

giphy-7

Ήταν πάντα δημιουργική, καταπιανόταν με διάφορα, αλλά δεν περίμενε ποτέ ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει επάγγελμα. Έτσι, μεταξύ φορτωμένου προγράμματος, στριμωγμένων ραντεβού έξαλλων κοκετών, συντρόφου (ο Φ., θα στα πω άλλη φορά) και πιτσιρικίου, στρίμωξε και μία μάζωξη στο σπίτι της για εμάς. Ξέρεις, τα κορίτσια, την παρέα των πέντε. Να φτιάξουμε τη μανιάτικη συνταγή της γιαγιάς, να τα πούμε, να φάμε, να γελάσουμε! Έτσι έγινε και ήρθε η ώρα για να σταματήσω τα λογάκια και να σου δείξω πως και εσύ, θα φτιάξεις αυτή τη μακαρονάδα και θα τρελάνεις κόσμο!!1

Υλικά ρετσέτας:

♥ 1 κιλό μακαρόνια χοντρά. Αυτά με την τρύπα.
♥ 6 φρεσκότατα αυγά από αλανιάρα κότα.
♥ Μυζήθρα ξερή. Δεν θα σου πω πόση, όση θέλεις!
♥ Ελαιόλαδο. Δεν θα σου πω πόσο, μην τα ξαναλέμε.
♥ Αλάτι, πιπέρι. Φυσικά κατά βούληση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λετς Ντου Ιτ:

Βράζουμε τα μακαρόνια. Εμάς εδώ στο φRikoCooking, μας αρέσουν αλντέντε. Έτσι αρέσουν και στη Λίτσα και έτσι μας τα έφτιαξε. Μην ξεπερνάς ποτέ το χρόνο που σου λέει το πακέτο και αν είσαι πολύ μερακλής, βρασ’ τα και λιγότερο. Ο σωστός ο μάγειρας όμως, ο παραδοσιακός, αυτό που κάνει και λιγάκι χαβαλέ την ώρα που μαγειρεύει, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Λίτσα, έριξε κι ένα μακαρόνι στο πλακάκι να δει αν είναι έτοιμα. Το μαρτυρά και η παρακάτω φωτογραφία.

1b

Άσχετο αν μετά πήρε το αγαπημένο της αντικείμενο σε όλο το σπίτι (και. πίστεψέ με, υπάρχουν άλλα πολύ πιο ωραία πράγματα να αγαπήσεις στο σπίτι της), το βετέξ και καθάρισε ό,τι μπορεί να άφησε ένα αθώο μακαρονάκι επάνω στο πλακάκι της κουζίνας. Εχμ. Ναι. Θα ήταν άδικο να μην αναφέρω οτι ο νεροχύτης της Λίτσας δεν έχει σταγόνες. Λάικ, ποτέ. Γιατί; Γιατί τις καθαρίζει με το αγαπημένο της βετέξ!!1 Και δώσε εμείς να την καφρίζουμε και να γελάμε με την τελειομανία της και την αγάπη της για τάξη και καθαριότητα.

fc00cf5708a96f058b147d0db7dd94fa.gif

Θυμάμαι κάποια στιγμή, τον μικρό, που ήταν δεν ήταν δύο, να τρώει γιαούρτι επάνω στο τραπέζι σε πιάτο κι αφού τελείωσε, να κατεβαίνει από την καρέκλα, να πετάει το κεσεδάκι στα σκουπίδια, να βάζει με προσοχή το κουτάλι και το πιάτο στο νεροχύτη και μετά να γυρίζει για να τακτοποιήσει την καρέκλα. Να την ισιώσει δηλαδή, να τη βάλει στη θέση της και να φύγει χορτασμένος και πολύ ευχαριστημένος. Γιατί τα γονίδια είναι αμείλικτα και ακόμα γελάμε όταν της λέμε ότι ήταν σα να βλέπαμε τη Λίτσα στα δύο να κάνει αυτές, τις ίδιες κινήσεις.

1flxld

Τι έλεγα; Α ναι. Σε έχω αφήσει στο βράσιμο. Αφού τα βράσεις λοιπόν, τα σουρώνεις, dah… και τα αφήνεις στην άκρη. Αν θες, βάλε τους και λίγο λαδάκι, έτσι ωμό, να μην κολλήσουν. Επόμενο βήμα είναι να βάλουμε λαδάκι στην κατσαρόλα και να το κάψουμε. Να το αφήσεις να ζεσταθεί πολύ καλά, να μυρίσει. Αν είναι καλό το λάδι, πίστεψέ με, η μυρωδιά δεν είναι καθόλου δυσάρεστη. Αφού κάψει το λάδι καλά, βάζεις μέσα μία μικρή ποσότητα μυζήθρα. Εμείς βάλαμε 3-4 κουταλιές γεμάτες, της σούπας. Δεν είναι για χόρταση το τυρί που θα βάλεις μέσα. Είναι για το άρωμα. Όταν το τσιγαρίσεις λίγο, (πρόσεχε γιατί τσιτσιρίζει πολύ και μπορεί να κάψεις τα χεράκια) και έχει πάρει χρώμα το τυρί, ρίχνεις τα μακαρόνια και τα ανακατεύεις πολύ πολύ καλά. Τα γυρίζεις, τα ξαναγυρίζεις, θέλεις το καυτό λάδι με τη μυζήθρα να πάνε παντού. Είσαι έτοιμος.

1c

Βάζεις τα μακαρόνια στην άκρη, τρως πάνω από την κατσαρόλα τα μισά, έτσι με το χέρι, σου λέει η Λίτσα να φύγεις γιατί δεν θα φτάσουν, ”ΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ;;” και μπορείς να περάσεις στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι η ομελέτα. Χτυπάς 5-6 αυγά, βάζεις αλάτι και πιπέρι και τα ρίχνεις σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, στο οποίο έχεις προσθέσει λίγο λαδάκι. Έλα τώρα, όλοι φτιάχνουμε ομελέτες. Δεν χρειάζεται να σου πω περισσότερα! Εκτός από την κίνηση νίντζα που χρειάζεται να κάνεις για να την γυρίσεις, – με την οποία ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια εκείνη την ημέρα, δεν θα σου πω λεπτομέρειες, – όλα τα υπόλοιπα είναι πανεύκολα!

1d

 Όταν έχεις έτοιμη, ζεστή και λαχταριστή την ομελέτα σου, βάζεις στα μακαρόνια σου όση επιπλέον μυζήθρα θέλεις (τη θέλει τη μυζήθρα του το φαΐ, πίστεψέ με) κι από πάνω την ομελέτα. Και εγένετο η πανεύκολη μανιάτικη παραδοσιακή συνταγή! Να βγει στο τραπέζι σου λαχταριστή και πλούσια, να κάτσεις με τους αγαπημένους σου ανθρώπους και να την τσακίσεις.

1e

Ή και μόνος σου. Καμία αντίρρηση δεν έχω. Απλά, το φαγητό με παρέα είναι πάντα πιο νόστιμο. Δε συμφωνείς;
Η Λίτσα εκείνη την ημέρα, μας έφτιαξε και παξιμάδια μανιάτικα (ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ!!1) απο τοπικό φούρνο της περιοχής (του Νικητέα), άρτι αφιχθέντα από τη Μάνη για το φRikoCooking, με ντομάτα, λάδι και φέτα.

1f

Ε πες μου εσύ τώρα… δεν είναι αυτό το φαγητό έτσι όπως βλέπεις για να γίνει χαμός; Ε αυτό έγινε. Χαμός!

Αυτά. Σε χαιρετώ. Προς το παρόν.

υγ.1 : Όπως θα έχεις καταλάβει, μοναδικέ μου αναγνώστη, αυτό είναι ένα μπλογκ για μένα και τις φίλες μου!!1

υγ.2 : Ένα μικρό μυστικό. Για να πετύχει η συνταγή, προϋπόθεση είναι τα άψογα βαμμένα νύχια και μια αστεία, χαριτωμένη, πολύχρωμη ποδιά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s