Το Λουκουμόψωμο. Της Αθηνάς.

Υπάρχει μία λέξη. Σύνθετη. Η οποία, στο πρωτάκουσμά της, μου δημιούργησε μεικτά συναισθήματα. Η λέξη είναι ”Λουκουμόψωμο”. Αν διαβάζεις φRikoCooking, καταλαβαίνεις πως το δεύτερο συνθετικό της λέξης, το ”ψωμο”, μου προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Στο πρώτο συνθετικό, το ”λουκουμό”, αντιδρώ με ένα απλό meh.

giphy-1

Δηλαδή εντάξει. Ωραία τα λουκούμια, αλλά ποολύ γλυκά για τα γούστα μου. Θα μου πεις, αυτό είναι το λουκούμι. Μία μπουκίτσα πολύ μικρή και πολύ γλυκιά. Να τη φας έτσι, μονομιάς, ένα σφηνάκι κεράσματος μαζί με τον καφέ σου. Δεν είναι δα και για χόρταση. Τέλος πάντων, τα ξέρω τα αντεπιχειρήματα αλλά πείτε μου, ποιος ψάχνει ντουλάπια και συρτάρια και κάνει το σπίτι άνω-κάτω όταν ξέρει ότι στο σπίτι βρίσκονται λουκούμια; Κανείς. Ποιος κατεβαίνει στις 02:00 τα ξημερώματα στο ψιλικατζίδικο να βρει λουκούμια; Κανείς. Ποιος ονειρεύεται τα βράδια λουκούμια; Κανείς. Το λουκούμι είναι γλυκό αν-το-βρω-μπροστά-μου-να-το-φάω. Όποιος θέλει ας διαφωνήσει. Ορίστε μας.

giphy

Όμως, μοναδικέ μου αναγνώστη, όπως πολύ σοφά σου έχει διδάξει έως τώρα η ζωή, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Το λουκουμόψωμο δεν έχει καμία σχέση με το λουκούμι. Με το ψωμί ναι, (γιεε!!1), με το λουκούμι πάλι, όχι. Είναι πιθανό βέβαια να έχει συγγένεια εξ αγχιστείας με το λουκουμά. Πρόκειται για μια ζύμη απλή που στολίζεται με ζάχαρη, κανέλα, σοκολάτα και βούτυρο. Υλικά που όπου κι αν βρεθούν, μικρά θαύματα κάνουν. Το λουκουμόψωμο το φτιάχνει η Αθηνά. Ε και πες μου τώρα εσύ, πώς θα γίνει να το φάμε. Εν μέσω λοιπόν αγωνίας και απόγνωσης, προγραμματίστηκε το Δέμα.

1-z14xtxixide8qnwo3eazeg

Αν διαβάζεις φRikoCooking, θα ξέρεις τι είναι το Δέμα. Αν πάλι όχι, κακό του κεφαλιού σου, τα έχουμε πει αυτά. Άντε καλά, να σου πω. Το Δέμα που γράφεται με κεφαλαίο, από σεβασμό και δέος, είναι ένα δέμα που μας στέλνουν κατά καιρούς, λες και είμαστε φοιτητές, η Αθηνά και ο Θανάτσης. Ε μη μου πεις ποιοι είναι αυτοί γιατί ειλικρινά, με έχεις φέρει ως εδώ. ΩΣ ΕΔΩ! Η Αθηνά είναι η Ελληνίδα Μάνα και ο Θανάτσητς ο μπαμπάκας, το λούτρινο του σπιτιού. Μένουν μακριά και στέλνουν δέματα. Να φάνε τα καμάρια τους, να βάλουν σε ντουλάπια και καταψύξεις, να έχουν να πορεύονται τις δύσκολες πεινασμένες μέρες του χειμώνα. Αυτό το Δέμα λοιπόν, είχε μέσα και λουκουμόψωμο. Διότι ενημερώθηκε η Αθηνά ότι δεν έχω φάει και βζίιιν. μαζί με άλλα 3-4-8-15 πράγματα, έφτιαξε και έστειλε και λουκουμόψωμο.

Μας πήρε τηλέφωνο που λες, μία ημέρα πριν στείλουν τα πράγματα και λέει ”άσε τι έπαθα! Ήπιαμε κάτι τσιπουράκια το μεσημέρι, έτσι για το καλό που ήτανε γιορτή και μετά ήρθα σπίτι και έπρεπε να ξεκινήσω την «ταβέρνα» για το Δέμα. Έλα όμως που είχε και το τούρκικο!”

oq_sjt

Διπλό επεισόδιο λέει, γιατί τελείωνε. Ξεκινά λοιπόν να το φτιάξει έτσι τσάκα-τσάκα (όπως τα κάνει όλα της η Αθηνά) να προλάβει να δει και τη σειρά. Αφού τα βάζει όλα, θυμάται: ”ααα! Αυτοί θέλουν και φωτογραφίες για το μπλογκ!”. Και δώσε να βιάζεται, δώσε τα τσιπουράκια – μια χαρά την είχε.  Δώσε να βγάζει και φωτογραφίες, δώσε και το σίριαλ, ”στο πρώτο διάλειμμα το φούσκωσα, στο δεύτερο το ζύμωσα, στο τρίτο το ξαναφούσκωσα”, ξεκαρδιζόταν η Αθηνά που μου τα έλεγε, ξεκαρδιζόμουν κι εγώ που τα άκουγα. Να μην στα πολυλογώ, έγινε το λουκουμόψωμο –σιγά μην και δε- και τώρα που μιλάμε, το έχω να, εδώ δίπλα μου. Πανέμορφο και έτοιμο για φRikoCooking. Να το δεις κι εσύ φίλε αναγνώστη, να το φτιάξεις, να το στείλεις σε δέμα. Που; Δεν ξέρω. Βρες κάπου και στείλε το. Γιατί μεγάλη χαρά θα πάρει αυτός που θα το λάβει. Σου μιλώ εκ πείρας.

Υλικά ρετσέτας:

Για τη ζύμη:
♥ 650 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
♥ 450 γραμμάρια γάλα.
♥ 100 γραμμάρια ζάχαρη.
♥ 100 γραμμάρια καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο (πάντως όχι ελαιόλαδο και γίνει βαρύ).
♥ 1 φακελάκι μαγιά ξηρή.
♥ 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Για τη γέμιση:
♥ 100 γραμμάρια κουβερτούρα (κομμένη σε μικρομέγαλα κομμάτια).
♥ 120 γραμμάρια βούτυρο.
♥ 200 γραμμάρια ζάχαρη (αν έχεις καστανή, βάλε καστανή).
♥ 3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα.

Λετς Ντου Ιτ:

Ζεσταίνεις το γάλα, να γίνει έτσι κάπως χλιαρό. Μην το κάψεις όμως και σκοτώσεις τη μαγιά.. ΔΟΛΟΦΟΝΕ! Σε μία λεκανίτσα, βάζεις το γάλα και προσθέτεις ένα ένα τα υλικά για τη ζύμη και τη ζυμώνεις. Να γίνει ένα ζυμάρι έτσι ωραίο, λείο. Το αφήνεις σε ένα σημείο, σκεπασμένο με πετσετούλα, να πάρει τα πάνω του, να γίνει διπλό. Απλό ως εδώ; Απλούστατο.

%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ba4

Όταν, που λες, φουσκώσει, το παίρνεις έτσι κάπως με αγάπη, και το ανοίγεις σε φύλλο είτε με τα χέρια, είτε με τον πλάστη. Ανοίγει εύκολα, μην το φοβηθείς! Ένα φύλλο 40×40 λέει η Αθηνά, σου το μέτρησε, ορίστε. Ξεκινάς να βάζεις τα υλικά της γέμισης. Πρώτα το βούτυρο, για να μπορέσουν τα άλλα να κολλήσουν και να μείνουν, μετά πασπαλίζεις την κανελοζάχαρη και στο τέλος τα κομμάτια της σοκολάτας. Η Αθηνά λέει να τα κόψεις, να φαίνονται. Δηλαδή μην την τρίψεις τη σοκολάτα και εξαφανιστεί. Θέλουμε όταν ψηθεί, να βρίσκεις μέσα κομμάτια σοκολάτας. Δε θέλουμε; Θ Ε Λ Ο Υ Μ Ε!!1

%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ba

Τώρα αρχίζει το κόψιμο. Και εξηγούμαι. Όπως είναι ανοιχτό το φύλλο σου και πασπαλισμένο, το κόβεις σε έξι λωρίδες, ίσες μεταξύ τους. Στη συνέχεια, βάζεις τις τρεις τη μία επάνω στην άλλη. Τις άλλες τρεις αντίστοιχα. Τις ξανακόβεις, πάλι στα έξι, πλέον κατά πλάτος. Όπως στην φωτό που βλέπεις, δεν μπορώ να γίνω πιο περιγραφική.

%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ba1

Αυτά τα κομμάτια τώρα που έφτιαξες, καθένα απ’ τα οποία έχει τρεις στρώσεις, τα τοποθετείς όρθια σε μία φόρμα, στην οποία έχεις βάλει αντικολλητικό χαρτί. Οι τρεις λωρίδες, λοιπόν, που είναι κομμένες πλέον σε έξι κομμάτια, θα γεμίσουν μία μακρόστενη φόρμα, αυτή του κέικ. Οι άλλες τρεις λωρίδες θα γεμίσουν τη δεύτερη φόρμα σου.

%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ba3

ΠΡΟΣΟΧΗ: μη διαιρέσεις τη συνταγή γιατί ”έλα μωρέ, δύο φόρμες κέικ ποιος θα τις φάει”, ΕΝΑ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΛΕΩ! Μη μου πεις δηλαδή μετά ότι δεν στο είπα. Έτσι, τώρα που τα έχουμε στη φόρμα, τα αφήνουμε ξανά να πάρουν τα πάνω τους, να ξαναγίνουν διπλά. Όταν συμβεί αυτό, είναι έτοιμα για φούρνο. Τα ψήνεις στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο, για περίπου μισή ώρα.

Μοναδικέ μου φίλε, αγαπημένε μου αναγνώστη. ΚΑΝΕ ΤΟ ΛΟΥΚΟΥΜΟΨΩΜΟ και ενθουσιάσου! Είναι από τα ωραιότερα πράγματα που θα έχεις δοκιμάσει. Στο λέει το φRikoCooking που μ’ αυτά δεν παίζει. Στο φRikoCόσπιτο σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε, μόνο για το λουκουμόψωμο, ειδική προθήκη, φωτιζόμενη, την οποία θα τοποθετήσουμε στο κέντρο του σπιτιού και θα υποκλινόμαστε κάθε πρωί στο μεγαλείο του.

tumblr_mazqjilcu11rbavngo1_1280

Τάματα και σπονδές δεκτά Δευτέρα με Παρασκευή 9:00-14:00. Ευχαριστώ.

%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ba2

υ.γ. 1: Στο φόντο της φωτογραφίας με το έτοιμο λουκουμόψωμο, παρατηρούμε κεντημένο εργόχειρο μικτής τεχνοτροπίας που συνδυάζει μεταξωτό κομμάτι υφάσματος με κέντημα, το οποίο, σαν το κύμα του άγριου ωκεανού που σκάει στην ζεστή αμμουδιά, καταλήγει στο πολυτραγουδισμένο, λατρευτό μας βελονάκι. Περίτεχνες γραμμές που αναδεικνύονται από την απαστράπτουσα χρυσή χρωματική παλέτα υποδηλώνουν πως η δημιουργός, κατά τη στιγμή της σύλληψης και εκτέλεσης του έργου, διένυε την μπαρόκ περίοδό της, αφού  απευθύνεται περισσότερο στο συναίσθημα. Το ύφος χαρακτηρίζεται  από ένα αίσθημα δέους και μεγαλείου, ενώ οι πολύπλοκοι διαπλεκόμενοι όγκοι, η αυστηρή ιεράρχηση, η απόδοση της κίνησης, η εκμετάλλευση του φωτός και η δημιουργία έντονων αντιθέσεων κατακλύζουν το οπτικό πεδίο του παρατηρητή, αυτού που κάθεται στον καναπέ, δίπλα στο τραπεζάκι, απέναντι από την τηλεόραση. Παραγγελίαι-εισαγωγαί-εξαγωγαί-προικοδάνεια δεκτά. Με το κομμάτι, στην πόρτα σας.

υ.γ 2: Κι εγώ τώρα θα σε ρωτήσω Αθηνά. Γιατί τα Χριστούγεννα να κάνω τσουρέκια και να μπω σε όοοολη αυτή τη διαδικασία και να αγωνιώ, θα πετύχουν δε θα πετύχουν και να μην κάνω 15 λουκουμόψωμα, να μυρίσει το σπίτι, να τρώνε όλοι και στο διπλανό να μη δίνουν, να είναι σούπερ πετυχημένα κι όλα ωραία και καλά; Όχι σε ρωτάω. Γιατί;

Αυτά. Σε χαιρετώ. Προς το παρόν.

Advertisements

3 thoughts on “Το Λουκουμόψωμο. Της Αθηνάς.

  1. Pingback: φRikoCooking

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s