Φακές sha-♫la-♪la-τα.

Οι φακές είναι παράξενες, αλλά είναι σαν τους φίλους: Δεν λένε ψέματα.

Είσαι από αυτούς που ακούς ”φακές” ως απάντηση στην ερώτηση ”τι θα φάμε” και ξαναρωτάς ”ναι, εντάξει αλλά.. ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ;”. Είσαι από αυτούς που γύριζες από το σχολείο και στη θέα ενός πιάτου φακών έκανες τον άρρωστο ή το φουσκωμένο από τη ζαμπονοτυρόπιτα του κυλικείου; Ή – στην καλύτερη περίπτωση – είσαι από αυτούς που τρως φακές συνοδεία αυγού τηγανιτού, πατάτας, δύο κιλών ψωμιού με φέτα και τριών κονσερβών γαύρου μαρινάτου; Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Διότι, τις φακές σούπα πολλοί εμίσησαν, τις φακές σαλάτα ουδείς. Ή τουλάχιστον, το φRikoCooking  θα προσπαθήσει να σε πείσει για αυτό. Είσαι εδώ φRikoCooking;

3578

Εδώ είναι.

Γιατί, φίλε αναγνώστη μου, οι φακές είναι νόστιμες. Πολύ νόστιμες. Και ως σαλάτα μπορούν να αντικαταστήσουν εύκολα ένα side dish (όχι-άλλη-πατάτα-ή-ρύζι κυρία μου) ή ένα πλήρες κύριο γεύμα, ανάλογα με το τι ο καθείς προσθέτει στον αχταρμά του. Και μόλις σκέφτηκα ότι στον αχταρμά, ως λέξη, προσδίδεται μία αρνητική, τρόπον τινά, χροιά. Και ερωτώ. Γιατί; Γιατί λέει, το λέμε όταν γίνεται κακή ανάμιξη υλικών. Όταν γενικότερα, αντί να διευθετηθεί μία κατάσταση, γίνεται άνω-κάτω. Ναι, το γκούγκλαρα. Και ξαναρωτώ. Είναι η σαλάτα ”κατάσταση” που πρέπει να διευθετηθεί; Όχι. Είναι το άνω-κάτω σε μία σαλάτα αρνητικό; Και πάλι όχι. Το άνω-κάτω σε σαλάτα σημαίνει νοστιμιά, γιατί η καλή σαλάτα θέλει καλό ανακάτεμα. Για να μην αναφερθώ στο γνωστό άσμα ”δεν θέλω να σε ξαναδώ, μανάρι μου τα κάναμε σαλάτα”, στο οποίο ακόμα και η σαλάτα είναι συνώνυμο του ”χάλια”. Ε λοιπόν όχι. Σ’ αυτό το ποστ, οι λέξεις αχταρμάς / άνω κάτω και σαλάτα / χάλια, θα περιγράψουν το διασκεδαστικό ανακάτεμα και το εύγευστο σύμπαν μιας υγιεινής, θρεπτικής, ελαφριάς, υπερνόστιμης φακοσαλάτας.

stranger-things-type-generator-nelson-cash

Κι αν προσθέσεις στην απλή βερσιόν μόνο-λαχανικά και δύο τρία παραδοσιακά, εκλεκτά προϊόντα, έχεις ένα αποτέλεσμα υπέροχο, γευστικά ισορροπημένο, με κανα δυο υλικά-εκπλήξεις που σου δίνουν ένα γευστικότατο, πρωτότυπο πιάτο.

Υλικά ρετσέτας :

♥ Φακές, 250 γραμμάρια

♥ 1 μεγάλο καρότο

♥ 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ωμή.

♥ 1 πιπεριά Φλωρίνης ψημένη (αυτές σε βάζο).

♥ Ελιές πράσινες (κατά βούληση). Εμείς είχαμε του Θανάτση.

♥Λίγα κομματάκια σαλάμι αέρος (κατά βούληση). Εμείς είχαμε παραδοσιακό σαλάμι αέρος Τριπόλεως ”Δαγρέ”.

♥ Μια ποολύ γεμάτη χούφτα μαϊντανό.

♥Ξύδι βαλσαμικό, 5 γεμάτες κουταλιές της σούπας (το κανονικό, όχι την κρέμα). Εμείς είχαμε παλαιωμένο botanico του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, που μας το φίλεψαν το καλοκαίρι σε μία ξενάγηση στο Κτήμα από τον Γιώργο και είναι πραγματικά υπέροχο, διαφορετικό απ’ ό,τι ξέρεις και προσδίδει μία αρωματική και γευστική φινέτσα, μοναδική.

♥ Ξύδι κανονικό, 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας.

♥ Ελαιόλαδο (κατά βούληση).

♥ Αλάτι (κατά βούληση).

♥ Ένα φύλλο δάφνης για το βράσιμο της φακής (το θες), δύο σκελίδες σκόρδο για το βράσιμο της φακής (αν το θες).

Λετς Ντου Ιτ:

Λοιπόν. Κοίταξε. Δεν θέλει πολλά πολλά. Βάζεις σε κατσαρόλα αρκετό νερό, αλάτι και προσθέτεις τη δάφνη και το σκόρδο, ολόκληρο. Βράζεις τις φακές για περίπου μισή ώρα. Θέλεις λίγο να κρατάνε, να μην σπάσουν, να μην λιώσουν. Μετά, τη δάφνη και το σκόρδο τα πετάς. Αφού βράσεις τις φακές, τις αφήνεις να κρυώσουν σε ένα μπολ και ετοιμάζεις τα υπόλοιπα. Ετοιμάζεις εδώ, σημαίνει ψιλοκόβεις. Εμένα, τα λαχανικά μου αρέσουν σε μικρά κυβάκια, σχετικά μεγάλα μικρά κυβάκια (γουέιτ γουάτ;) για να τα νιώθεις στο στόμα. Αυτό είναι και θέμα γούστου βέβαια. Οπότε τα ψιλοκόβεις κατά βούληση όλα, με εξαίρεση τον μαϊντανό, που θέλεις να είναι αρκετά ψιλοκομμένος.

%cf%86%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b1a

Τα βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τις (κρύες πλέον) φακές και προσθέτεις το ξύδι το κανονικό, το ξύδι το βαλσαμικό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, και ανακατεύεις. Δοκιμάζεις. Σκέφτεσαι. Μήπως κάτι χρειάζεται; Μήπως τις θέλεις πιο ξιδάτες; Το αλάτι τους; Καλό; Ανακατεύεις ξανά και δοκιμάζεις.

%cf%86%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b1c

Κι εδώ, φίλε αναγνώστη, επανέρχομαι στο πρότερο σχόλιο του ”άνω κάτω”. Τη σαλάτα, ΠΡΕΠΕΙ να την κάνεις άνω κάτω αν θέλεις να γίνει νόστιμη. Μετά από 3 μεγάλα ανακατέματα ”άνω-κάτω” και τουλάχιστον 3 δοκιμές (εντάξει, μπορεί και να υπερβάλω..), είσαι έτοιμος να τη βάλεις στο ψυγείο αν είναι καλοκαίρι ή να την αφήσεις έξω αν είναι χειμώνας και να περιμένεις. Θέλει λίγο περίμενε μέχρι όλα να πάνε παντού, οι μυρωδιές να ανακατευτούν και οι γεύσεις να παντρευτούν. Για να σου δώσω να καταλάβεις, είναι υπέροχη και την επόμενη ημέρα! Και τι να σου λέω τώρα. Για τη γεύση και τη ζωντάνια των φρέσκων, ωμών λαχανικών; Για τη γλύκα της ψητής πιπεριάς; Για την τσαχπινιά της ελιάς; Για το υπέροχο άρωμα και την εξαιρετική επίγευση του σαλαμιού αέρος; Ή για το βαλσαμικό ξύδι που αγκαλιάζει όλα αυτά τα υλικά, μαζί και τις φακές και αναδεικνύει κάθε έκπληξη που ”σκάει” στο στόμα κάθε που δαγκώνεις και κάτι διαφορετικό, καθώς μασάς;

Εμείς τις φάγαμε ως κυρίως πιάτο, μαζί με παξιμάδια Κυθήρων. Και το καταευχαριστηθήκαμε!

%cf%86%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b1b

Αυτά. Σε χαιρετώ. Προς το παρόν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s