Ελιές, το μπέικον του χορτοφάγου, from scratch. Του Θανάτση.

Όχι, το ”Θανάτσης” δεν είναι λάθος. Δεν ήθελα να γράψω ”Θανάσης” και έγραψα ”Θανάτσης”. ”Θανάτσης” είναι το χαϊδευτικό του. Γιατί αν τον γνωρίσεις, πρέπει να τον φωνάζεις με χαϊδευτικό. Ο Θανάτσης είναι ο τρυφερός, αγαπησιάρης, δεν-σου-χαλάω-χατίρι μπαμπάκας. Είναι το απαλό λούτρινο του σπιτιού, που θέλεις να του δίνεις φιλάκια, να τον αγκαλιάζεις και να του λες ότι όλα θα πάνε καλά, να μην στεναχωριέται, να σου λέει το ίδιο και μετά να ξεφυσάτε και να κλαίτε αγκαλιασμένοι για οτιδήποτε μπορεί να σε στεναχωρεί υπό τους ήχους του μικρότερου βιολιού του κόσμου.

04cd369fd8f7e7e9d09b36d3ea40426e

Ο Θανάτσης θα σε λέει πάντα πανέμορφη, κι ας έχεις ξυπνήσει με τα μαλλιά όρθια και τη μουτσούνα στραβή.

nuzcgt5

 Ο Θανάτσης θα σε ρωτάει αν είσαι καλά κοιτάζοντάς σε στα μάτια και θα σου ζητάει χαμόγελο για να σου κάνει κοπλιμάν. Ο Θανάτσης, στο δημοτικό, θα σε κρυφοκοιτάζει από το καγκελάκι στο διάλειμμα για να δει ότι όλα καλά και θα τρέχουν τα μάτια του που πήγες σχολείο και θα αντιμετωπίσεις την σάπια κοινωνία και δεν θα σε έχει πια σπίτι να σε κανακεύει και να σε προστατεύει.

image

Ο Θανάτσης, όμως, έκλεψε και την Αθηνά όταν δεν του την έδιναν. Την είδε, την ερωτεύτηκε (καλλονή η Αθηνά, τσαχπίνης μέγας ο Θανάτσης), την πήρε και την πήγε και στα Παρίσια. Τότε, στα ’70s.

tumblr_nbxd9mrqw31rkyoxao1_500

Ρομαντικό to die for σενάριο, να ωχριά το Notebook μπροστά του. Ε πώς να μη του τη δώσουν μετά! Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Στο θέμα μας λοιπόν. Ο Θανάτσης είναι ενεργός στα κουζινομαγειρέματα με τον τρόπο του. Δηλαδή καθόλου, αλλά εγώ ήθελα να τον βάλω μουσαφίρη. Και μιας και τα χεράκια του φαίνονται στις φωτογραφίες, είπα αυτό το ποστ, θα είναι του Θανάτση. Έξαλλη η Αθηνά. Γιατί ”ποιός Θανάσης;;;! άλλαξε κανένα νερό στις ελιές ο Θανάσης;; Της Αθηνάς θα βάλεις, δεν είμαστε καλά που τις κάναμε και τις ξέχασε, εγώ κουβαλάω τους ντενεκέδες μέσα έξω, του Θανάση θα πεις είναι οι ελιές, ακούς Θανάση;”, έξαλλη.

giphy

Αλλά εγώ ό,τι θέλω θα κάνω Αθηνά. Εσύ κάθε τρεις και λίγο θα μου στέλνεις. Ο Θανάτσης να μην μπει σε ποστ;;

Εξάλλου, κάνει κι ο Θανάτσης πράγματα.. Ο Θανάτσης επιμελείται την επιλογή των προϊόντων στο δέμα της Αθηνάς, τουλάχιστον 2 μήνες πριν την ημερομηνία αποστολής. Επιμελείται την χωροθέτηση, να μπουν όλα ίσια, στερεωμένα και να-μην-κουνιέται-φύλλο-και-τρέξει-τίποτα μέσα στο κουτί, το δέσιμο του σχοινιού, την εναπόθεση στο κτελ 13 ώρες τουλάχιστον πριν την αναχώρηση, μη τυχόν και το χάσουμε και δεν το βάλουμε και τι θα φάνε τα παιδιά. Ο Θανάτσης είναι αυτός που θα πιει ένα τσιπουράκι κάθε μεσημέρι και θα ψάχνει για φρυγανισμένα ψωμάκια, πικάντικα τυράκια και καυτερές πιπερίτσες. Ο Θανάτσης είναι αυτός που θα έρθει μαζί στη λαϊκή και θα κουβαλήσει σακούλες, που θα πάει κάθε μέρα στο σούπερ μάρκετ γιατί όλο και κάτι ξεχάσαμε, που θα κοιτάξει προσφορές, να πάρουμε λίγο από αυτό να φτιάξουμε το τάδε. Οπότε, ενεργός μουσαφιραίος και ο Θανάτσης. Τουτέστιν, του αξίζουν οι ελιές.

Στο θέμα μας. Μπλογκ μαγειρικής νόμιζες ότι διαβάζεις. Εχμ. Ναι. Χίλια συγγνώμη σου εύχομαι.

Λοιπόν. Μάζεψες ελιές; Έχεις δέντρα δικά σου όπως η μισή Ελλάδα; Τις μάζεψαν άλλοι και στις φίλεψαν; Τις βρήκες στη λαϊκή 1,5€ το κιλό και είπες να τις φτιάξεις μόνο σου; Αυτό είναι ένα ποστ που σε ενδιαφέρει. Και να σου πω και κάτι; Όλους θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει. Γιατί να μην φτιάξουμε τις δικές μας ελιές και να αγοράζουμε τις συσκευασμένες; Μήπως είναι δύσκολο; Όχι. Μήπως δεν γλιτώνεις χρήματα; Πολλά. Μήπως δεν είναι διασκεδαστικό να φτιάχνεις κάτι μόνος σου; Είναι. Μήπως οι ελιές δεν είναι κάτι πεντανόστιμο, υγιεινό και υπέροχο για την καθημερινή διατροφή σου; Είναι. Οπότε, here we go.

Του Θανάτση, του φέρνουν τις ελιές απο την Κάριανη Καβάλας. Πρόκειται για ελιές Χαλκιδικής, πράσινες, με σφιχτή σάρκα, ζουμερές, τραγανές και ζωντανές. Ο Αντώνης, ο ξάδερφος, που βγάζει τσίπουρο και λάδι και η Αθηνά και ο Θανάτσης αγοράζουν κάθε χρόνο την κατανάλωση του έτους. Οι ελιές έρχονται φίλεμα. Και τις φτιάχνουν και έχουμε όλο το χρόνο κάτι ελιές, ΜΑ ΚΑΤΙ ΕΛΙΕΣ! Τις ελιές, τις μαζεύουν από αρχές έως τέλος Σεπτέμβρη. Οπότε, τώρα είναι η εποχή που, πιθανώς, θα βρεις και μπορείς να τις φτιάξεις όπως θα σου δείξω. Μαζεύουν έως τέλος Σεπτεμβρίου αυτές που πρόκειται να φαγωθούν ως καρπός. Αυτές που προορίζονται για λάδι, τις αφήνουν λίγο ακόμα να ωριμάσουν. Και για ελιές θρούμπες, τις αφήνουν έως το Νοέμβριο, να στεγνώσουν επάνω στο δέντρο και να ”μαυρίσουν”.

Υλικά ρετσέτας:

♥ Ελιές (1 κιλό)

♥ Ποοολύ νερό για το ξεπίκρισμα

♥ 1 λίτρο νερό για τη σαλαμούρα

♥ 100 γραμμάρια αλάτι χοντρό για τη σαλαμούρα

♥ 1 κουταλιά σούπας ξινό για τη σαλαμούρα (θα το βρεις στα σούπερ μάρκετς, εκεί που έχει αμμωνίες, σόδες, baking powder) (τρομερό;;! γνώριζες την ύπαρξή του;;)

Λετς Ντού Ιτ:

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως έχεις 1 κιλό ελιές. Μπορείς να τις φτιάξεις με 3 τρόπους και ο Θανάτσης εδώ, θα σου δείξει και τους τρεις. Καταρχάς, τις ξεπλένεις. Δεν χρειαζόταν να το γράψω αυτό; Μην είσαι κανένας σεφ και τα ξέρεις αυτά τα μυστικά; Αφού τις ξεπλύνεις, είναι έτοιμες για να τις κάνεις:

%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ad%cf%82b

α) Τσακιστές – βαθμός δυσκολίας: ο μεγαλύτερος, η διασκέδαση: χτυπάει κόκκινο.

Έχεις μαζέψει πέτρα ίσια και με μεγάλη επιφάνεια, από την θάλασσα. Ή από το πάρκο της γειτονιάς σου. Την πλένεις, την καθαρίζεις και μαζί με ακόμα μία πέτρα, μικρότερη – καθαρή κι αυτή, να μπορείς να την πιάσεις στο χέρι – βάζεις την ελιά επάνω στη μεγάλη και την χτυπάς με την μικρή. Όπως δείχνει παραπάνω ο Θανάτσης. Έτσι η ελιά ”σκάει”, κάνει ένα άνοιγμα, τσακίζει και είναι αυτή που μετά θα ωριμάσει γρηγορότερα, θα ”γίνει” για να μπει στο πιάτο σου. Θέλει περίπου 15 ημέρες για να ξεπικρίσει και 20 ημέρες μέσα στη σαλαμούρα για να ”ψηθεί”. Αν δεν έχεις πέτρες, μπορείς να τις κάνεις στο γουδί ή με ένα σφυρί. Αλλά πόσο πιο ωραίο είναι να κουνήσεις τον ποπό σου και να πας να βρεις πέτρες;

β) Σχιστές – βαθμός δυσκολίας: μέτριος, η διασκέδαση: ικανοποιητική.

Έχεις μαχαιράκι μικρό, κοφτερό και μυτερό, χωρίς δοντάκια. Πιάνεις τον καρπό και κάνεις μία ή δύο σχισμές, όχι μέχρι το κουκούτσι, τη μία μακριά από την άλλη. Κατά μήκος. Να το πω; Ας το πω. Αν σκέφτηκες κατά πλάτος, Σ’ ΑΓΑΠΩ!!1 φίλε αναγνώστη μου. Αυτή θέλει περίπου 20 ημέρες να ξεπικρίσει και 1,5-2 μήνες μέσα στη σαλαμούρα.

γ) Ολόκληρες – βαθμός δυσκολίας: γελάνε και τα τσιμέντα, η διασκέδαση: δεν καίγεται και το πελεκούδι.. εντάξει.

Έχεις την ελιά. Ολόκληρη. Δεν την κάνεις τίποτα. Θέλει τουλάχιστον 25 ημέρες να ξεπικρίσει και 3 μήνες στη σαλαμούρα να ”ψηθεί”.

%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ad%cf%82a

Τώρα. Να σου εξηγήσω. Αφού τις κάνεις με κάποιον από τους τρεις τρόπους που προανέφερα, ή και με τους τρεις όπως ο Θανάτσης, τις χωρίζεις. Ο κάθε τρόπος, θέλει το δικό του δοχείο για ξεπίκρισμα και το δικό του δοχείο για ”ψήσιμο” στη σαλαμούρα. Λογικό, αφού διάβασες ότι ο κάθε τρόπος θέλει και το δικό του χρόνο.

Τι είναι το ξεπίκρισμα. Ξεπίκρισμα σημαίνει ότι τις βάζεις σε ένα δοχείο με νερό (να τις σκεπάζει) και κάθε 2 ημέρες, αλλάζεις το νερό. Όσο το αλλάζεις, τόσο το νερό που πετάς θα γίνεται και πιο καθαρό.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του ξεπικρίσματος, φτιάχνεις τη σαλαμούρα. Η σαλαμούρα, εκτός από μία υπερφανταστική λέξη, την οποία θέλω να την εντάξω στο καθημερινό μου λεξιλόγιο και να την κολλάω στο τέλος, ίσως, κάθε πρότασης, κυρίως στο χώρο εργασίας, είναι και κάτι πολύ εύκολο να φτιαχτεί. Βάζουμε 1 λίτρο νερό, 100 γραμμάρια αλάτι χονδρό, ή χοντρό, ό,τι βρείτε στο σούπερ μάρκετ, δεν υπάρχει πρόβλημα (*πάει στο σούπερ μάρκετ, ρωτάει απορημένη πού βρίσκεται το αλάτι το χονδρό και πού το αλάτι το χοντρό, ξεκαρδίζεται, τρέχει*), 1 κουταλιά της σούπας ξινό. Τα ανακατεύεις αρκετή ώρα μέχρι να διαλυθούν και είναι έτοιμη.

%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ad%cf%82c

Τι είναι το ψήσιμο στη σαλαμούρα. Αυτό που έφτιαξες παραπάνω, η σαλαμούρα, μπαίνει στο δοχείο, σκεπάζει την ελιά και την ”ψήνει”. Μην τις βάλεις στριμωχτές. Να έχει 4 δάχτυλα περιθώριο και να είναι όλες σκεπασμένες καλά καλά. Όταν παρέλθει ο χρόνος που αναφέρω παραπάνω, μπορείς να ανοίξεις το δοχείο σου, να βγάλεις όσες θέλεις να καταναλώσεις, ας πούμε τις ελιές της εβδομάδας, να τις ξεπλύνεις και να τις βάλεις σε άλλο δοχείο, με ελαιόλαδο και φύλλο δάφνης ή ρίγανη, ή μερικές φέτες λεμόνι και να τις κρατήσεις στο ψυγείο. Μέσα στη σαλαμούρα, μένουν ανέπαφες μέχρι να φτιάξεις τις ελιές της επόμενης χρονιάς. Εμείς για παράδειγμα τώρα, τρώμε τις ολόκληρες, τις περσινές, ο οποίες έχουν γίνει πιο σκούρες και είναι φα-ντα-στι-κές!

%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ad%cf%82d

Εγώ παραπάνω, αναφέρω τους χρόνους στο περίπου. Μην ξεχνάς να δοκιμάζεις. Κάθε ελιά είναι διαφορετική. Και κάθε γούστο, επίσης.

Ανακεφαλαίωση: Ξεπλένεις, Τσακίζεις/Σχίζεις, Ξεπικρίζεις (τόσες ημέρες), Σαλαμουριάζεις (άλλες τόσες ημέρες), Αφήνεις/διατηρείς στη σαλαμούρα για όλο το χρόνο, Βγάζεις λίγες-λίγες σε άλλο δοχείο στο ψυγείο σου.

Συμβουλές:

® Απαραίτητη γονική συναίνεση λόγω χρήσης μαχαιριού σε στρογγυλή-γλιστερή ελιά. Συνταγή με μοβ τετραγωνάκι, για 15 χρονών και πάνω.

® Αν θέλεις, βάλε 2-3 φέτες λεμόνι στη σαλαμούρα για μερικές ημέρες. Θα πάρουν ένα κάποιο άρωμα, μια κάποια τσαχπινιά. Μετά όμως βγαλ’ τες, γιατί μπορεί να αλλοιωθούν και να σου χαλάσουν όλη την ιστορία.

Φαν φάκτς:

 ◔_◔ Το ξινό λέει, το έβαζαν παλιά στα γλυκά κουταλιού λέει, αντί λεμονιού λέει, και το βάζουν ακόμα λέει, στο σιρόπι του μπακλαβά ας πούμε λέει, αν δεν έχουν λεμόνι λέει. Μόνο εμένα μου έκανε εντύπωση το ξινό; Εσύ δηλαδή ήξερες ότι υπήρχε;!

◔_◔ Σαλαμούρα.

Αν διάβασες όλο αυτό το ποστ, σου στέλνω τα φιλιά μου από τις 1500 λέξεις μου. Αν το διάβασες και δεν σε λένε Αθηνά, τότε θέλω να σε ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου. Στείλε μου ένα σήμα, πες μου πως υπάρχεις.

Αυτά. Σε χαιρετώ. Προς το παρόν.

Advertisements

4 thoughts on “Ελιές, το μπέικον του χορτοφάγου, from scratch. Του Θανάτση.

  1. Πολυ χρησιμο κειμενο. Η μανα μου αντι για ξινο βαζει θαλασσονερο. Περιμενουμε κατι και για θρουμπες οταν εχεις.

    Liked by 1 person

    1. Σ’ ευχαριστώ Μελέτη, καλό tip αυτό με το θαλασσόνερο. Θρούμπες are on the way 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s