Αρωματικό, λαχταριστό κέικ μήλου με βρώμη. Χωρίς μίξερ. Της Αθηνάς.

Φόρεσα την πρώτη κάλτσα της σεζόν.

cat-sock

Πίνω το πρώτο ζεστό τσάι για φέτος (Αθηνά. Στείλε. Φλαμούρι. Στοπ.) και γράφω ρετσέτα για κέικ με μήλο. Το οποίο δεν το έφτιαξα εγώ. Το έφτιαξε η Αθηνά. Μη με ρωτήσεις ποια είναι η Αθηνά. Θα έπρεπε να ξέρεις. Αν δεν ξέρεις, λιιιιιινκ. Αυτό σημαίνει ότι: δεν μύρισε το σπίτι μας μήλο – κανέλα και δεν έχω δίπλα μου ένα κομμάτι, έτσι ζεστό και αρωματικό, να συνοδεύσω το ρόφημά μου. Βέβαια, δεν έχω και άπλυτα πιάτα και ανάστατη κουζίνα. Γιατί, φίλε αναγνώστη, η διασκέδαση τελειώνει τη στιγμή που αντικρίζεις το νεροχύτη. Βέβαια να μου πεις, αυτό το κέικ είναι ”όλα-σε-ένα-μπόλ”. Οπότε, και αυτό το επιχείρημα καταρρίπτεται και μένει μόνο το ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ.

Η πρώτη κάλτσα, το πρώτο τσάι, και το πρώτο κέικ μήλου. Γιατί τι σηματοδοτεί καλύτερα το φθινόπωρο από το μήλο; Το μήλο είναι το πρώτο φρούτο που βλέπεις στο μανάβη και η αλλαγή της εποχής σου κλείνει το μάτι. Σωστά; Σωστά. Κατά τη γνώμη μου –να την πω την αποψάρα μου – το μήλο είναι το πιο ”ταλαιπωρημένο” φρούτο. Το φτιάχνεις στο φούρνο, έτσι σκέτο ψητό, με κανέλες, σταφίδες, σαντιγές και παγωτά βανίλιες, το φτιάχνεις σε μηλόπιτα ανάποδη, σε μηλόπιτα ίσια, μηλόπιτα κλειστή, ανοιχτή, το ταιριάζεις με κάθε είδους ζύμη, σε κομμάτια, ολόκληρο, τριφτό, σε μηλοπιτάκι, σε τάρτα, σε ταρτάκι, σε crumble, σε pancake, σε κρέπα, σε μπισκότο, σε γλυκό του κουταλιού βεβαίως βεβαίως. Και πόσα άλλα δεν αναφέρω.. Δεν συμφωνείς λοιπόν; Δεν είναι ταλαιπωρημένο φρούτο; Με την καλή την έννοια σαφώς. Αυτό ταλαιπωρείται κι εσύ απολαμβάνεις το άρωμα, τη γεύση, την τραγανή του σάρκα ή την απαλή του πούλπα σε κάθε πιθανό συνδυασμό. Το μήλο το τραγουδισμένο, το μήλο-σύμβολο καλής διατροφής σε ταμπέλες και διαφημίσεις, το μήλο ”ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”, το μήλο Αιμίλιος που ενσάρκωσε τον ηγέτη της Φρουτοπίας του Τριβιζά, το μήλο της Εύας που το δάγκωσε και πέσαμε από τα σύννεφα κι από τότε δεν μπορούμε να συνέλθουμε. Ταλαιπωρία, καταξίωση, συμβολισμοί λοιπόν. Για τον βασιλιά του φθινοπώρου. Το μήλο.

Εδώ η Αθηνά, έφτιαξε ένα κέικ αρωματικό, γευστικό (μπορεί να μην το έφτιαξα αλλά το έχω δοκιμάσει! Δεν σου βάζω ό,τι και ό,τι φίλε αναγνώστη), ελαφρύ, υγιεινό, εύκολο, όλα τα καλά τα έχει!

Υλικά Ρετσέτας:

♥ 2 κούπες (του γαλλικού καφέ) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

♥ 1 ½ κούπα (του γαλλικού καφέ) κουάκερ (aka βρώμη)

♥ 1 ½ κούπα (του γαλλικού, δεν θα στο γράφω συνέχεια) ζάχαρη. Και η καστανή, του πάει ΠΟΛΥ!

♥ 1 ½ κούπα καλαμποκέλαιο

♥ 2 μήλα μεγάλα ή 3 μήλα αν είναι μικρά

♥ 4 αυγά

♥ 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

♥ ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

♥ 1 πρέζα αλάτι

♥ 1 φακελάκι baking powder

♥ Λίγη ζάχαρη άχνη για το στόλισμα

Λετς Ντού Ιτ:

Τα καλά τα νέα στα είπα. Είναι πεντανόστιμο. Τα καλύτερα νέα θα στα πω τώρα. Δεν χρειάζεσαι μίξερ. Πάρε ένα μπολ κι ένα σύρμα και ξεκίνα. Άντε και τον τρίφτη. Άντε και το ταψί που θα ψήσεις. Εντάξει. 4 πράγματα έχεις να πλύνεις μετά. Φοβερό; Τρομερό; ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΕΙΚΣ ΛΕΡΩΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;; ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ;; Συνεχίζουμε. Χτυπάς τα αυγά και την ζάχαρη με το σύρμα. Έτσι, λίγο, να αφρατέψουν. Μετά, τρίβεις τα μήλα. Όχι στο ψιλό. Εκεί που τρίβεις τη ντομάτα. Σαφές; Σαφές. Δεν τα στύβεις, δεν τα κάνεις τίποτα. Απλά τα τρίβεις μέσα στο μπολ που έχεις χτυπήσει τα αυγά και τη ζάχαρη. Μετά, προσθέτεις το λάδι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι και ανακατεύεις ξανά. Στο τέλος βάζεις τη βρώμη, το αλεύρι και το baking powder κι ανακατεύεις μέχρι να ενωθούν όλα σε έναν ομοιόμορφο χυλό.

%ce%bc%ce%b7%ce%bb%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b11

Το baking, αν σου φαίνεται πολύ, δεν είναι. Γιατί η βρώμη είναι ”βαριά” και μπορεί το κέικ σου να ”κάτσει”. Οπότε, βαλ’ τα όλα όπως τα λέει η Αθηνά. Ακόμα, αν δεν έχεις αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, βάλε κανονικό και ενίσχυσέ το με σόδα και baking. Και τέλος, αν θέλεις έξτρα άρωμα, που δεν χρειάζεται αλλά λέμε.. μπορείς να βάλεις λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λίγο κονιάκ. Ταιριάζουν, πολύ! Τώρα. Έχεις έτοιμο το χυλό, ετοίμασε και το ταψί σου. Βάλε μία λαδόκολλα μέσα -ταψί περίπου 30 εκατοστών χρησιμοποίησε η Αθηνά- και ρίξε το χυλό.

%ce%bc%ce%b7%ce%bb%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1c

Βάλτο σε προθερμασμένο φούρνο και ψησ’ το για 45 λεπτά περίπου, στους 160-170 βαθμούς. Θα φουσκώσει (μαζί κι εσύ από περηφάνια) και όταν το βγάλεις, άστο λίγο να κρυώσει και στόλισέ το με ζάχαρη άχνη. Και είναι έτοιμο!

%ce%bc%ce%b7%ce%bb%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1b

Η ίδια δόση, γίνεται και μικρά κεκάκια στο χαρτί, περίπου 25 κομμάτια. Που είναι και αυτά, υπέροχα!

Αυτά. Σε χαιρετώ. Προς το παρόν.

υ.γ.: Μήλο μου κόκκινο ( ♩ ♪ ♫ ♬ ) Εδώ. Κρύβονται. Μηνύματα. Κώδικες. Αθηνά. Στείλε. Φλαμούρι. Στοπ. Που. Μόνο. Εκπαιδευμένοι. Πράκτορες. Μπορούν. Να. Αποκωδικοποιήσουν. Φλαμούρι. Σήμερα. Ήπια. Μία. Συσκευασμένη. Αηδία. Στοπ. Αθηνά. Αν. Τα. Βλέπεις. Πάρε. Τηλέφωνο. Δεν. Πιστεύω. Να. Μας. Κατάλαβε. Κανείς. Η αγάπη μου με αραχνοΰφαντη στολή / είναι χαμένη στη φυτεία με τις μηλιές /  όταν ξυπνούν τους πόθους άνεμοι φαιδροί / και τρέχουν παίζοντας σε συντροφιές.

Να τος και ο Τζέιμς Τζόις. Όπα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s