Ομελέτα με καβουρμά. Βουβαλίσιο.

Γρήγορη, εύκολη, χορταστική και νόστιμη μία ομελέτα, αν και θεωρείται μία πρόχειρη λύση για φαγητό. Αυτό δεν θα πρέπει να την υποβιβάζει στα μάτια σου και κάθε φορά που θέλεις να χτυπήσεις δύο αυγά για να φας, εμπλουτίζοντας τα με ο,τι έχεις στο ψυγείο σου, καλό θα ήταν να τους δίνεις την δέουσα προσοχή. Για εμένα η ομελέτα είναι τρισυπόστατη. Τρώγεται τα πρωινά στο όρθιο στην κουζίνα, με λίγη βρώμη, κάθε που αποφασίζω να μαζευτώ και να προσέξω την διατροφή μου, τρώγεται με ανακούφιση τα απογεύματα μετά την δουλειά, όταν κάνει πείνα και δεν-μπορώ-να-περιμένω για οτιδήποτε άλλο, τρώγεται με χαρά τα Σαββατοκύριακα, όταν αποφασίζω ότι θα μπω στην κουζίνα μόνο ως τουρίστας και δεν θα ξοδέψω παραπάνω από 10 λεπτά του πολυπόθητου, ιαματικού, ελεύθερου χρόνου του Σαββατοκύριακου, που μπορώ να μην κάνω απολύτως τίποτα.

w4ayv

Τώρα. Ο βουβαλίσιος καβουρμάς. Εκλεκτός μεζές. Από πού να το πιάσω; Από το ”βουβαλίσιος” ή από το ”καβουρμάς”; Το βουβαλίσιο κρέας χαρακτηρίζεται από την υψηλή του διατροφική αξία. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο και πρωτεΐνες, μα ταυτόχρονα είναι άπαχο κρέας, χαμηλό σε χοληστερόλη. Ο ιδανικός συνδυασμός δηλαδή. Ο καβουρμάς, (η λέξη προέρχεται από το ρήμα καβουρδίζω), είναι ένας παραδοσιακός τρόπος παρασκευής κρέατος. Ξεκίνησε από ανάγκη, καθώς αρχικά, η παρασκευή του ήταν ένας τρόπος να συντηρήσει κανείς το κρέας και ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες στη Μακεδονία. Υπάρχει καβουρμάς από μοσχάρι, από χοιρινό, ακόμα και μίξη κρεάτων, αλλά ο βουβαλίσιος θεωρείται ο εκλεκτότερος όλων. Το βουβαλίσιο κρέας βράζεται σε μεγάλα κομμάτια, ξεφορτώνεται το λίπος του, στραγγίζεται από το νερό και μετά καρυκεύεται με μυρωδικά και βότανα της Ελληνικής γης. Πωλείται είτε σε κομμάτια-ρολά, είτε σε φέτες όπως το ζαμπόν και σερβίρεται κρύος ή ζεστός, μόνος του, ως μεζές, συνοδεία σοβαρού αλκοόλ, όπως ένα ωραίο, αρωματικό τσίπουρο. Ταιριάζει όμως υπέροχα και με αυγά.

Ένα Σάββατο λοιπόν, σε βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, προμηθευτήκαμε λαχταριστό καβουρμά και δυνατή γραβιέρα. Βάλε και το χωριάτικο, το σωστό, το κατακίτρινο, βιολογικό αυγό που μας έστειλε η θεία μου η Ντίνα και η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα και τελεσίδικα. Ομελέτα με καβουρμά, χωριάτικη σαλάτα με πικάντικη γραβιέρα Καρπενησίου και φρέσκο ψωμί θα είναι το μεσημεριανό μας. Πρόκειται για ύμνο στην πρώτη ύλη. Γιατί απλό δε σημαίνει αδιάφορο και η γεύση δεν χαρίζεται μόνο μέσα από περίτεχνους συνδυασμούς. Για εμένα, λίγο καλό, ζυμωτό ψωμί, λίγο καλό, τσαχπίνικο τυρί, λίγες ελιές τραγανές, ζωντανές, πράσινες από ”σπίτι”, μία κόκκινη ντομάτα αρωματική του καλοκαιριού, χωριάτικα αυγά και ο εκλεκτός καβουρμάς είναι υπεραρκετά για να γιορτάσω την ποιοτική πρώτη ύλη, χωρίς πολλά πολλά φτιασίδια. Λίγη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ίσως να πρόσθετα, αλλά εδώ το άφησα έτσι. Σκέτο. Για να απολαύσουμε το γεμάτο κρέας.

Υλικά Ρετσέτας:

♥ 3 αυγά

♥ 100 γραμμάρια καβουρμά βουβαλίσιο

♥ Λίγο γάλα εβαπορέ

♥ Αλάτι

♥ Ελάχιστο ελαιόλαδο για το τηγάνι

%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bc%ce%ac2a

Λετς Ντού Ιτ:

Σπας τα αυγά και τα χτυπάς. Προσθέτεις το γάλα (γίνονται πιο αφράτα), τα ξαναχτυπάς. Προσθέτεις το αλάτι, τα ξαναχτυπάς. Κόβεις τον καβουρμά σε κομμάτια. Εγώ τον έκανα σε κύβους. Είναι κρέας που ”λιώνει”, οπότε καλό θα είναι να μην τον ψιλοκόψεις και χαθεί η ουσία του. Και είσαι έτοιμος. Βάζεις μερικές σταγόνες ελαιόλαδο στο αντικολλητικό σου τηγάνι. Αφήνεις να κάψει και προσθέτεις τον καβουρμά. Με τον τρόπο αυτό ζεσταίνεται και βγάζει όλα του τα αρώματα. Ένα λεπτάκι θα τον αφήσεις μόνο του στο τηγάνι. Όχι περισσότερο. Όπως είπα και παραπάνω, ο βουβαλίσιος καβουρμάς δεν έχει λίπος και δεν χρειάζεται να τον αφήσεις να στεγνώσει. Προσθέτεις τα χτυπημένα αυγά, χαμηλώνεις την θερμοκρασία της κουζίνας και ξεκινάς τις προσευχές για το επόμενο βήμα. Το βήμα του γυρίσματος της ομελέτας. Ότι τι. Επειδή σου τα γράφω εδώ όμορφα και ωραία, βγάζω πάντα ολόκληρη την ομελέτα από το τηγάνι; Όχι. Την κοιτάζω πάντα με λίγο τρόμο. Αυτή την φορά τα κατάφερα. Και βγήκε ολόκληρη. Αλλιώς, τι φωτογραφίες θα έβλεπες δεν ξέρω.

%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bc%ce%ac3a

Και να σου πω την αλήθεια, δεν με νοιάζει και πολύ. Δεν επιδιώκω να διαβάζεις αυτό το μπλογκ για τη μαγειρική μου δεινότητα, το food styling και τις επαγγελματικές φωτογραφίες. Επιδιώκω να μοιραστώ πράγματα που κάνουν εμένα να νιώθω όμορφα, μου βγάζουν τη δημιουργική μου πλευρά –όση έχω- και με κάνουν να γελάω με τους φίλους και τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Οι Μουσαφιραίοι ίσως σου φανούν πιο χρήσιμοι σε συνταγές και γεύσεις αλλά και πάλι, όλα είναι σχετικά. Keep it simple που λένε.

%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bc%ce%ac1

Αυτά. Σε χαιρετώ. Προς το παρόν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s