Εδώ η καλή τυρόπιτα. Της Αθηνάς.

Υπήρχε τύπος με τρίκυκλο στη γειτονιά, που έκανε βόλτες καθημερινά, πουλώντας χειροποίητη μπουγάτσα και τυρόπιτα. Είχε αποφασίσει ότι η στρατηγική μάρκετινγκ που θα ακολουθήσει για να κάνει γνωστό και αναγκαίο το προϊόν του ήταν η φωνή. Απλά φώναζε σε κάθε στενό που περνούσε: ”ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ-ΤΥΡΟΠΙΤΑΑ” και ξανά: ”ΜΠΟΥΓΑΑΤΣΑ-ΤΥΡΟΠΙΤΑΑΑ”. Αλάνθαστη μέθοδος. Γιατί τρέχαμε, εμείς τα πιτσιρίκια, να πάρουμε στο χαρτί μία μερίδα μπουγάτσα, μία τυρόπιτα και να κάτσουμε σε κανένα σκαλάκι να τα φάμε. Περνούσε και από το σχολείο. Αλλά εκεί ήμασταν κουλ. Αγοράζαμε από τον φούρνο πεϊνιρλί (μόνο με βούτυρο και τυρί) ή από την Μαίρη (η οποία είχε ένα μαγαζάκι πιο πάνω), ζαμπονοτυρόπιτα. Έχω καιρό να τον ακούσω. Ίσως γιατί τα πρωινά πλέον δεν είμαι στο σπίτι. Όμως, ξέρω πως υπάρχει. Ακόμα γυρίζει, με το ίδιο τρίκυκλο, κόβοντας και σερβίροντας τα ίδια, στο ίδιο χαρτί, φωνάζοντας ”ΜΠΟΥΓΑΑΤΣΑ-ΤΥΡΟΠΙΤΑ”. Ίσως, πλέον, το τρίκυκλο να αγκομαχάει περισσότερο. Ίσως και ο ίδιος. Αν τον πετύχω, θα σου πω.

Η τυρόπιτα, είναι τόσο καθιερωμένη γεύση, που για χρόνια είχε αποκτήσει και έναν καθολικό χαρακτήρα. Ο,τι σε φύλλο πουλούσε ο φούρνος, ανεξάρτητα με το τι είχε μέσα, λεγόταν τυρόπιτα. Έτσι δεν είναι; Ή εμένα μου φαίνεται; Επίσης, μαζί με το κουλούρι Θεσσαλονίκης, ίσως και να είναι το εθνικό μας πρωινό. Έπη έχουν γραφτεί για το δίπτυχο ”τυρόπιτα με μίλκο”. Τώρα έχουν εκμοντερνιστεί τα πραγματα, είμαστε πιο χάιπ και οι φούρνοι βγάζουν οτιδήποτε, εκτός από τυρόπιτα. Δηλαδή και τυρόπιτα. Αλλά κανείς δεν της δίνει την πρέπουσα σημασία. Τι καλύτερο όμως από μία σπιτική, χωρίς βούτυρο, ελαφριά τυρόπιτα που μπορείς να τρως το πρωί, ή κατά το brunch brake, είχαμε και στο χωριό μας τέτοιο, ναι.

Και η Αθηνά μας έφτιαξε μία τυρόπιτα το καλοκαίρι, που να στα λέω. Το πρωί με τον καφέ, άνθρωποι σαν και εμένα, που αγαπούν το πρωινό και δεν κάνουν βήμα χωρίς, – τα έχουμε πει αυτά, αν δεν τα ξέρεις, πήγαινε να διαβάσεις pancakes τώρα, δεν μπορούμε να συζητήσουμε αλλιώς -, είναι το καλύτερό μας. Δώσε μας καλή τυρόπιτα, χωρίς βούτυρο, αυγά και λοιπά βαριά, δυσκολοχώνευτα υλικά και πάρε μας την ψυχή. Πολλά σου λέω όμως, γύρω γύρω το πάω, να σου πω και πως θα την κάνεις να τελειώνουμε.

Υλικά ρετσέτας (περίπου για 18 τυρόπιτες):

~ Για τη ζύμη:
♥ 4 κούπες του νες καφέ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο).
♥  1 ½ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο.
♥  1 κουταλιά της σούπας αλάτι.
♥  1 ¼ της κούπας του νες καφέ νερό βρύσης.

~ Για την γέμιση:
♥  1/2 κιλό φέτα (περίπου).
&
♥  Νισεστέ για το άνοιγμα,  ♥  Λάδι για το άλειμμα.

Λετς Ντού Ιτ:
Ανακατεύεις το αλεύρι με το αλάτι και τα κοσκινίζεις σε μία λεκάνη. Ανοίγεις στη μέση μία λακουβίτσα και προσθέτεις το λάδι και το νερό.

%cf%84%cf%85%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b11

Το νερό να το βάλεις με μία μικρή επιφύλαξη. Δηλαδή, βάζε και ανακάτευε, βάζε και ανακάτευε. Ανάλογα πόσο θα πάρει. Όταν αρχίζει και γίνεται ζυμαράκι, ξεκίνα να το παιδεύεις. Θέλει αρκετό ζύμωμα, να γίνει λείο και εύπλαστο. Πές ότι είσαι στο TRX και κάνεις χέρια. Όταν το κάνεις έτσι όπως λέει η Αθηνά, λείο και εύπλαστο, φτιάξε ένα μεγάλο κορδόνι, μακρόστενο. Το βλέπεις και στην φωτογραφία πιο κάτω. Ξεκινάς λοιπόν, αυτό το κορδόνι και το κόβεις με το χέρι. Σφίγγουμε με τα δάχτυλα, κόβουμε. ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΛΕΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΨΙΜΟ ΑΠΟΤΟΜΟ ΑΠΟ ΑΙΧΜΗΡΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ. Φήμες λένε ότι θυμώνει η ζύμη. Κατάλαβες; Κατάλαβα να λες. Αυτό το κορδόνι, θα υπολογίσεις να σου βγάλει 17-18 μπαλάκια.

%cf%84%cf%85%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b14

Τώρα, έχεις ξύλο σαν της Αθηνάς για να ανοίξεις φύλλο; Εύγε. Δεν έχεις; Ας πρόσεχες. Δεν έχεις ξύλο, σημαίνει δεν ανοίγεις φύλλο; Ε; Πες το. Ανεπρόκοπες όλες.

tumblr_n7fizoztup1rb2l1co1_400

Ούτε εγώ έχω. Αλλά ανοίγω φύλλο. Συνεχίζουμε.
Βάζεις στο ξύλο (ή στον πάγκο) λίγο νισεστέ. Αν δεν έχεις, βάλε αλεύρι. Αλλά ο νισεστές, βοηθάει περισσότερο στο άνοιγμα. Ανοίγεις το κάθε μπαλάκι σου αρκετά λεπτό. Η Αθηνά μου είπε με διάμετρο 30 εκατοστά. Έλα παναγία μου Αθηνά, να βάλω τον αναγνώστη μου να μετράει, δεν γίνεται, δεν το γράφω, είναι κατά των αρχών μου η τόση ακρίβεια στην μαγειρική, όχι μην επιμένεις, δεν γίνεται, το έγραψα. Πάμε παρακάτω. Δεν είναι δύσκολο. Λίγο στην αρχή με τα δάχτυλα και την παλάμη και μετά 2-3 φορές με τον πλάστη και αυτό είναι. Γιέ ράιτ. Ένυγουέι. Εσύ καν’ το και περισσότερες.

%cf%84%cf%85%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b12

Όταν το ανοίξεις, βάζεις λάδι στο μισό φύλλο με ένα πινέλο, όπως βλέπεις παρακάτω. Το διπλώνεις. Τώρα έχεις μπροστά σου ένα μισοφέγγαρο. Αν έχεις ένα μισοφέγγαρο γνέψε. Να συνεχίσω; Να συνεχίσω. Στη μέση του μισοφέγγαρου, βάζεις τη φέτα. Κάπως σαν τρίγωνο. Να έχει στο επάνω μέρος λίγο παραπάνω και στο κάτω μέρος, λίγο λιγότερο. Κάνε αυτό που σου λέω και μη ρωτάς πολλά, υπάρχει λόγος. Αφού βάλεις τη φέτα, όπως σου είπα, όχι, μην κάνεις τα δικά σου! Ναι Αθηνά τους το είπα! (κάνε ο,τι καταλαβαίνεις φίλε αναγνώστη, βλέπεις, δεν μπορώ να φέρω αντιρρήσεις στη σεφ..). Αφού βάλεις την φέτα λοιπόν, (τρίτη φορά το γράφω, τζίζας), γύρισε και τις δύο γωνίες επάνω στο τυρί και κάνε έναν φάκελο. Δες την φωτογραφία, ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ!
Και μετά, (οοομμ), πάρε ένα πιρούνι και ένωσε τις πλευρές του τριγώνου (οομμμ), ο,τι τρίγωνο θέλεις κάνε, ισοσκελές, ορθογώνιο, δεν έχει πρόβλημα η Αθηνά (οοομμ).

%cf%84%cf%85%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b13

Βάζεις στη λαμαρίνα μία λαδόκολλα, τοποθετείς επάνω τις τυρόπιτες, τις αλείφεις με λαδάκι και τις ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 25 λεπτά. Γίνονται και τηγανιτές. Αλλά είναι πιο βαριές. Μπορείς να φτιάξεις αρκετές και να τις βάλεις έτοιμες στην κατάψυξη. Σε 10 λεπτά ξεπαγώνουν και είναι έτοιμες για ψήσιμο.
Έτσι ζεστές ζεστές, τραγανές, φρέσκιες, λαχταριστές, οι σπιτικές αυτές τυρόπιτες, ακόμα και με λίγο μελάκι απο πάνω, είναι καταπληκτικές. Και αξίζουν όλα τα οομμμ του κόσμου.
(Και έλεγε και ο Θανάσης που προσέχει τη διατροφή του και είναι και βαδιστής και ρίχνει χιλιόμετρο καθημερινά πέρα-δώθε και δεν τρώει ό,τι και ο,τι, και όποια ώρα της ημέρας, ”Αμάν βρε Θένω, και σου έχω πει. Μεσημέρι να τα κάνεις αυτά που μπορώ να φάω και εγώ.” ♥

%cf%84%cf%85%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b15

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s