Σάλτσα ντομάτας για το χειμώνα, της Αθηνάς.

Η πρώτη και ίσως πιο συχνή μουσαφίρισσα του φRikoCooking, όπως θα καταλάβεις εν καιρώ, είναι η Αθηνά. Ποια είναι η Αθηνά; Η Αθηνά είναι η Ελληνίδα Μάνα. Σπιρτόζα, καπάτσα, έξω καρδιά, αγχολυτική, τα κάνει όλα και συμφέρει, χρυσοχέρα και μαγείρισσα από τις λίγες. Η Αθηνά, έχει τη λύση για όλα σου τα προβλήματα. Η Αθηνά κεντάει, αλλά έχει και tablet. Βάζει τα γυαλιά για κοντά και βρίσκει και διαβάζει ό,τι της κάνει κέφι. Φέτος το καλοκαίρι, χαζέψαμε την κυρία Στέλλα, η οποία κάνει συνταγές σε τοπικό κανάλι και ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια, ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ!!1 Μας φτιάχνει βραχιολάκια, μας διορθώνει το στρίφωμα, στέλνει ακόμα και δέμα με τα χειροποίητα τι-λιγουρεύτηκες-παιδάκι-μου-εγώ-θα-στο-φτιάξω καλούδια της. Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, σάλτσες, ρεβανί, τσουρέκια, μηλόπιτες, τυρόπιτες, παστίτσια, παπουτσάκια και δεν ξέρω τι άλλο να σου πω φίλε αναγνώστη. Μαζί με τον Θανάση, αποτελούν δίδυμο θανατηφόρο όταν ξεχύνονται στις λαϊκές, στα μπακάλικα, στην αγορά, κοιτάζουν, ψάχνουν, μυρίζουν, δοκιμάζουν, διαλέγουν, ξέρουν.

Γι’αυτό φίλε αναγνώστη. Άνοιξε καλά τα μάτια σου, διάβασε και κάνε ό,τι θα βρεις της Αθηνάς, γιατί σαν την Αθηνά, δεν έχει.

Λόγω της εποχής λοιπόν, έκανε σάλτσα ντομάτας. Αυτή που θα βάλεις στα βάζα, στην αποθήκη, στο ντουλάπι, κάτω από το τραπέζι σου και θα την έχεις φρέσκια φρέσκια, χωρίς συντηρητικά, λαχταριστή και έτοιμη για τα χειμωνιάτικα κουζινομαγειρέματά σου. Γιατί καλά και τα έτοιμα, αλλά δεν συγκρίνονται με αυτά που φρόντισες και ετοίμασες εσύ. Που διάλεξες την πρώτη ύλη με τα χεράκια σου και ξέρεις τι, πως, από πού και πόσο. Η Αθηνά λοιπόν, πήγε στη λαϊκή και βρήκε ωραίες, ώριμες ζουμερές ντομάτες, σε πολύ καλή τιμή. Συνειδητοποίησε πως ήρθε η ώρα. Η ώρα για τα βάζα που θα βγάλουν το χειμώνα. Φορτώθηκε, μαζί και ο Θανάσης, και γύρισαν σπίτι, έτοιμοι για δράση.

Υλικά ρετσέτας (για 8 βάζα των 400-500 γραμμαρίων):

♥ 7-8 κιλά ώριμες ντομάτες.

♥ Αλάτι, μία με δύο κουταλιές της σούπας.

♥ Ζάχαρη, μία κουταλιά της σούπας.

Λετς Ντού Ιτ:

Πλένεις καλά τις ντομάτες σου, με άφθονο νερό. Τις σκουπίζεις και ξεκινάς να τις κόβεις σε μεγάλα μισοφέγγαρα σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί. Όταν τελειώσεις, τις βάζεις με μία τρυπητή κουτάλα, στο μπλέντερ σε δόσεις. Ο πολτός που θα βγει από το μπλέντερ, μπαίνει κατευθείαν στην κατσαρόλα που θα κάνεις και το βράσιμο. Βαλ’ την εκεί δίπλα και ξεκίνα. Τώρα, είπα πριν τρυπητή κουτάλα. Ναι. Οι ντομάτες όσο τις κόβεις, βγάζουν ζουμιά. Έτσι στο κάτω μέρος του ταψιού σου, έχει κάτσει αυτό το ζουμί, που καλό είναι να μην το βάλεις στην κατσαρόλα. Αχ, όλο tips είσαι Αθηνά! Λοιπόν. Αφού τις κάνεις όλες πολτό και η κατσαρόλα έχει γεμίσει, τη βάζεις στο μάτι. Ρίχνεις αλάτι, ας πούμε μία με δύο κουταλιές της σούπας, τη ζάχαρη και τις βράζεις για περίπου τρία τέταρτα της ώρας. Η Αθηνά θέλει τη σάλτσα της δεμένη και πηχτή. Έτσι, καθορίζεται και η ώρα που την αφήνεις να βράσει. Αν την θέλεις πιο υδαρή, βαλ’ τη να βράσει λιγότερο.

%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%ac-2

Τώρα. Όσο βράζεις τη σάλτσα σου, ετοιμάζεις τα βάζα σου. Αν τα βάζα σου είναι καινούργια και δεν τα έχεις ξαναχρησιμοποιήσει, είναι έτοιμα για γέμισμα. Τα βάζεις δίπλα στην κουζίνα και περιμένεις να γίνει η σάλτσα. Αν τα βάζα σου είναι ξαναχρησιμοποιημένα, γιατί κάθε χρόνο αυτή τη δουλειά θα κάνουμε; Θα αγοράζουμε βάζα; Η ΑΘΗΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ!!1 Όσο βράζεις τη σάλτσα, σε μία μικρή κατσαρόλα δίπλα, βάζεις τα καπάκια από τα ξαναχρησιμοποιημένα βάζα. Και τα αφήνεις να βράσουν και αυτά (10 λεπτά). Όχι, δεν θα τα προσθέσεις στη σάλτσα για μία nouveau proposition σάλτσας ντομάτας. Αχαχααα!!1 Πώς τα λέω, πώς. Κανείς δεν γέλασε; Συνεχίζω. Τα βράζεις λοιπόν. Καταλήγεις, συνεπώς, με βρασμένη σάλτσα ντομάτας και βρασμένα καπάκια. Όπως είναι και τα δύο καυτά, πιάνεις με μία πετσέτα το βάζο σου (θα πέσει η σάλτσα ντομάτας και θα καείς, αν δεν) και το γεμίζεις μέχρι επάνω. Καπακώνεις αμέσως σφιχτά με το βρασμένο καπάκι και το αναποδογυρίζεις.

Όταν τελειώσεις με όλα, τα αφήνεις στην άκρη, μέχρι να κρυώσουν, έτσι αναποδογυρισμένα. Με αυτό τον τρόπο, θα τσεκάρεις αν κάποιο βάζο δεν έχει κλείσει καλά. Αν υπάρχει έστω και μία υποψία σάλτσας οπουδήποτε, σε κάποιο καπάκι ή στον πάγκο, θα πρέπει να αλλάξεις βάζο. Αν το αφήσεις ή δεν το προσέξεις βρε παιδί μου, αυτή η σάλτσα θα ξινίσει και δεν θα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις. Πάρε το μεγεθυντικό φακό και σαν άλλος Κλουζώ, ξεκίνα την επιθεώρηση. Όταν κρυώσουν, τα γυρίζεις κανονικά και τα αποθηκεύεις σε σκιερό και δροσερό μέρος. Μέχρι του χρόνου, που θα κάνεις τα καινούργια!

%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%ac1

Αν έχεις μεγαλύτερα βάζα και θέλεις να χρησιμοποιήσεις αυτά, όταν τα ανοίξεις κατά την διάρκεια του χειμώνα και όλη η σάλτσα του βάζου είναι πολλή για το μαγείρεμά σου, μπορείς να κρατήσεις την υπόλοιπη στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Οπότε, βάλε ό,τι βάζα έχεις. Ή κάθε φορά που ανοίγεις, χρησιμοποίησε όση θέλεις. Α! Για να ανοίξεις το βάζο, χρησιμοποίησε την ανάποδη ενός πιρουνιού ως κόντρα κάτω από το καπάκι. Μόλις πάρει λίγο αέρα, καθώς το πιέζεις με την άκρη του πιρουνιού, θα ακουστεί ένα χαρακτηριστικό ”κλακ!” και θα ανασηκωθεί λιγάκι το καπάκι. Το γυρίζεις και, βουαλά! Μόνο έτσι ανοίγουν!

Τώρα. Αυτή η βερσιόν είναι η βασική. Μπορεί να προσθέσεις μέσα ρίγανη, βασιλικό, σκόρδο, κρεμμύδι, πιπεριές και να έχεις ακόμα πιο έτοιμες σάλτσες για μία μακαρονάδα ή πίτσα στα γρήγορα. Η Αθηνά ας πούμε, τη δεύτερη δόση που θα κάνει, όταν σημάνει συναγερμός και πέσει τηλεφώνημα Θανάση για καλή ντομάτα σε πάγκο λαϊκής, θα την κάνει με πιπεριές Φλωρίνης. Τις αλέθει χωρίς τα σπόρια, και τις βράζει μαζί με τον πολτό ντομάτας, ώστε να βράσουν όλα μαζί. Και έχει έτοιμη πιπεροντοματένια σάλτσα.

Και αυτός, φίλε μου αναγνώστη, είναι ένας από τους πολύ ωραίους τρόπους για να νιώθεις τις εποχές. Αφού το κλίμα πλέον δεν βοηθά, τα εποχικά προϊόντα και ό,τι φτιάχνεις μ’ αυτά, γυρίζουν το ημερολόγιο μόνα τους και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μυρωδιά του φθινοπώρου έρχεται στο σπίτι σου, πριν ακόμα έρθει το φθινόπωρο στ’ αλήθεια.

Άντε Αθηνά! Καλή αρχή!

Η φίλη μου η Άννα μου είπε ότι για σίγουρη επιτυχία, καλό είναι να τις οδηγήσουμε στην αποθήκη χορεύοντας αυτό.

( Fun fact: Βλέποντας τις φωτογραφίες, παρατηρήσαμε πως κάποια από τα επιζήσαντα ντοματίνια, σαν άλλοι επισκέπτες από τον κατακόκκινο πλανήτη TomatoX, μας κοίταζαν με φωσφοριζέ μάτια, ψιθυρίζοντας: ”We come in peace, take us to your leader!” )

nuyvfz

Advertisements

3 thoughts on “Σάλτσα ντομάτας για το χειμώνα, της Αθηνάς.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s